Erwtensoep

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 02-11-2011
  • Erwtensoep

    Erwtensoep

    Erwtensoep

Een heerlijke erwtensoep vol smaak, met rookworst voor de liefhebber!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor een grote pan vol erwtensoep:

2 liter bouillon
500 gr spliterwten
1 knolselderij
300 gr aardappels
1 ui
½ prei
1 winterpeen
handje verse peterselie, of 2 tl gedroogde peterselie
snufje nootmuskaat en foelie
versgemalen zeezout en peper naar smaak

Eventueel toevoegen:
rookworst
500 gr spekjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan en pollepel

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook in een grote pan en voeg de spliterwten toe. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Maak de knolselderij schoon, snijd deze in kleine blokjes en voeg deze toe. Schil de aardappels en winterpeen, of maak ze goed schoon. Snijd ze in blokjes en voeg ze toe. Voeg als je wilt ook spekjes toe. Roer zo nu en dan in de pan. Maak de prei schoon, schil de ui en snijd beiden fijn. Voeg ook deze toe en blijf af en toe in de pan roeren. Laat de erwtensoep ongeveer een uurtje doorkoken op een laag vuur.

Voeg vervolgens de peterselie aan de erwtensoep toe, een snufje nootmuskaat en foelie en naar smaak zout en peper. Voeg eventueel water toe om de dikte van de erwtensoep aan te passen. Serveer de erwtensoep in diepe borden, eventueel met warme rookworst.

Bron

www.kruidenthuis.nl

Serveertip

Lekker met roggebrood en roomboter, traditioneel ook nog belegd met spek.

Voor het originele recept en andere inspiratie kunt u kijken op KruidenThuis.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

zoetmusje avatar
zoetmusje 16-09-2013

erwtensoep/bruinebonensoep/ is inderdaad het lekkerste als je de soep helemaal van het begin zelf maakt,en een lekkere bouillon maakt of van groente bouillon met vlees of spliterwten een de basis maakt voor de soep. daar heeft een mens natuurlijk niet altijd de tijd voor. dus dan neemt men voor het gemak een pakje soep,doet er een worstje bij. dat kan natuurlijk ook lekker zijn. maar de meeste moeders/vaders/kinderen willen toch wel echte ouderwetse snert of bruine bonensoep. vooral als men koud thuis komt.

Wilrieke2 avatar
Wilrieke2 07-12-2011

Met zelf getrokken bouillon is het nog lekkerder ja. In dat opzicht is het ook een goed basisrecept waar je van alles aan kan toevoegen naar eigen smaak!

h_zeevaarders avatar
h_zeevaarders 02-11-2011

is ook heel lekker als je bouillon trekt van ribbetjes en het vlees in de soep verwerkt!!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten