Chocolate Macaroons

  • Engels,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 30-10-2011
  • Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

  • Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

  • Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

  • Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

  • Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

    Chocolate Macaroons

Mijn kleindochters wilden weer eens bij mij gaan koken en bakken. Ze wilden o.a. "Macaroons" maken. Ik vond een recept in een Engels boek van Nigella Lawson ("How to be a domestic goddess") Dat hebben ze uitgekozen.
Ik heb het vertaald om op Smulweb te zetten (ik kreeg verschillende verzoeken).
Het vertalen is het enige wat ik gedaan heb want terwijl mijn kleindochters bezig waren `stond ik erbij en keek er naar`.
Met dit recept zou je volgens Nigella 36 rondjes (in totaal 18 Macaroons) kunnen maken maar de kleindochters hadden twee bakplaten van 12 rondjes ( 24 in totaal) en wij hadden dus geen 18 maar 12 dubbele Macaroons.. ze waren heerlijk! In het boek van Nigella staan ze ook behoorlijk groot afgebeeld en ze zijn daar ook "gebarsten" dat schijnt bij deze Macaroons te horen. Bij dit recept stond geen foto maar er stond;" zie de foto op blz 52 van de "Pistachio Macaroons" zo kan je zien hoe ze eruit moeten zien." Er staat dus ook die foto uit het boek bij.

Deel dit recept

Ingrediënten
  • Voor de Macaroons:
  • 250 gram poedersuiker
  • 125 gram gemalen amandelen
  • 25 gram cacao(de goede kwaliteit poeder)
  • 4 eiwitten (van grote eieren)
  • 25 gram fijne witte suiker
  • Voor de Ganache vulling
    (Ganache = Mengsel van chocola en room dat als glazuur of vulling van bvb een taart wordt gebruikt)
  • 90 ml double cream (Double cream is in Nederland bijna nergens te koop dus ik heb 30 gram mascarpone en 60 ml slagroom van 35% vet genomen.)
  • 150 gram pure chocola (reep)in stukken gebroken.
  • 45 gram ongezouten roomboter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • 2 bakplaten
  • 1 spuitzak met een 1cm `spuitmond`
  • ( de 1cm "mond` ging kapot – kon er niet tegen dat ik er op ging staan!- dus heb stuk van dikke plastic zak afgeknipt)

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C of gas 4
  • Leg op de bakplaten bakpapier of neem de afwasbare plastic vellen die te koop zijn in een goede kookwinkel maar ook te koop bij Blokker.
  • Zeef de poedersuiker met de gemalen amandelen en de cacaopoeder (goed met een lepel over de zeef wrijven)

Bereidingswijze

  • Sla de eiwitten tot ze half stijf zijn, sprenkel dan de suiker erover en laat de mixer onderbroken mixen tot het heel stijf is geworden, maar niet droog,
  • Leg je mixer opzij, neem een lepel en dan voeg je langzamerhand de gezeefde ingrediënten toe. (beste manier = ga met de lepel rondom de kom, stop in het midden "maak een geul"en ga weer rond. Zo "vouw je als het ware de ingrediënten door de poedersuiker).
  • Doe dit mengsel in een spuitzak met spuitmond (of neem een grote diepvrieszak die je schuin afknipt)
  • Neem een glas, doe de zak erin en vul met deze mix – duw met je handen de massa naar beneden en draai de zak tot alles naar beneden is gezakt-
  • Spuit rondjes van ongeveer 5 cm op het bakvel en laat ze 15 minuten onafgedekt staan voordat ze de oven in gaan, om een "vel" vormen.
  • Je moet ongeveer 36 rondjes krijgen ( dus 18 Macaroons), minder maakt niet uit (hebben wij gemerkt).
  • Zet dan in de oven en bak ze voor 12-15 minuten; ze moeten droog van buiten zijn maar nog steeds "chewy" zijn (zacht en stevig maar nog kauwbaar van binnen)
  • Leg ze op een rek om af te koelen.
  • Opmerking;
  • Wij hebben de bakplaten één voor één in de oven geschoven maar je zou er misschien ook twee tegelijk op hete lucht kunnen bakken. Nigella geeft geen temperaturen op voor een hete lucht oven vandaar dat wij ze gewoon per bakplaat hebben gebakken (ze zijn zo klaar dus je hoeft niet lang te wachten)
  • De ganache vulling
  • Terwijl de macaroons in de oven staan maak je de ganache (de chocolade vulling)
  • Doe alle ingrediënten voor de Ganache vulling in een steelpan totdat de chocola net is gesmolten. Neem de pan van het vuur en mix (met mixer) tot het dik is.
  • Laat afkoelen en zet eventueel nog even in de koelkast.
  • Als de macaroons plus de ganache zijn afgekoeld smeer dan met een mes de chocoladevulling op één helft en leg de andere helft erop.
  • En geniet!

Bron

Nigella Lawson "How to be a domestic goddess"

Serveertip

Bij thee/of koffie of gewoon tussendoor.
Van de overgebleven eierdooiers heb ik een Crème brulee gemaakt, dat kwam goed uit want ik had daarvoor 4 grote eierdooiers nodig.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

mlfb avatar
mlfb 06-11-2011

Mijn zoontje zag van de week een recept van macarons op tv. Die moest je ook een nacht laten staan voordat de vulling ertussen kon. Hij wilde deze al met mij gaan maken, jouw recept ziet er iets makkelijker uit, dus hij heeft geluk en ik zal ze zeker binnenkort gaan proberen. Groetjes ml.

deonart avatar
deonart 05-11-2011

Hallo Louise, ik vind dit steeds jammer dat ik niet veel zoet mag hebben met mijn suikerziekte. En ik krijgt niet zoveel mensen over de vloer dat ik uitgebreid gebak etc. gaan maken. Maar ik vind het heel leuk zoals jij en nog een paar smullers elk keer weer van deze lekkernijen uit de mouw toveren. En zo ook de komende generaties de vak van thuis bakken leren. Bravo! Ga zo door. Groetjes Deon

karinkip avatar
karinkip 01-11-2011

Dank je Louise,voor dit lekkere recept.En bedankt voor de stap voor stap uitleg ook.Helemaal leuk voor m`n meiden om dit een keer te maken.Groetjes Karin

pwiggers avatar
pwiggers 01-11-2011

Hoi Louise, Ik ben dol op schuimgebak. Ik maak dit zelf ook vaak. Deze met de lekkere vulling ga ik zeker een keer maken. In Frankrijk zie je ze in allerlei zachte kleuren, duur, maar ook vreselijk lekker. Bedankt voor je lekkere recept. Groetjes, Petra

ArualB avatar
ArualB 01-11-2011

Wat ziet dat er weer lekker uit! Neem ik mee. Dank je wel, ook voor je duidelijke omschrijving. Groetjes, Laura

fleurjosephine avatar
fleurjosephine 31-10-2011

Leuk met die foto`s erbij!

bennink1 avatar
bennink1 30-10-2011

Ik heb deze overheerlijkheden mogen proeven en ze waren zalig!!! Nou ben ik ook een echte chocoholic en waren deze ook nog eens gemaakt door mijn eigen dochters maar ik kan gewoon niet anders zeggen dan dat ze fantastisch waren, lekker groot en zeker voor herhaling vatbaar (hint hint mams...)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten