Tiroler Gröstl

  • Oostenrijks, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-10-2011
  • Tiroler Gröstl

    Tiroler Gröstl

    Tiroler Gröstl

  • Tiroler Gröstl

    Tiroler Gröstl

    Tiroler Gröstl

Een heel makkelijk recept is Tiroler Gröstl. Dit traditionele Oostenrijkse recept is goed voor een voedzame lunch op de berg. Dit recept is ontstaan doordat de koks van de gasthofen altijd teveel eten maakte voor de gasten. Met de restjes van een paar dagen kreeg het personeel om de paar dagen Tiroler Gröstl. Inmiddels is het een zeer gewaardeerd gerecht. Hieronder lees je hoe snel en simpel je deze Tiroolse specialiteit op tafel zet.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gram aardappelen
1 ui
300 gram dobbelsteentjes spek
80 gram boter
zout en (vers gemalen) zwarte peper
1 theelepel marjolein
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels boter
4 eieren
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Bak de spekjes in boter
Kook de aardappelen ongeveer 10 minuten in de schil
Haal de schil eraf
Snijd de aardappelen in dunne plakjes
Doe wat boter in de pan en fruit een uitje (even aanbakken, zonder dat de ui van kleur verandert)
Dan de aardappelplakjes en de spekblokjes toevoegen
Breng het geheel op smaak met peper, zout en marjolein
Regelmatig het geheel omscheppen
Laat de aardappelen goudbruin worden
Bak de eieren en voeg zout en peper naar smaak toe
Schep de Gröstl op de borden, bestrooi ze met peterselie
Leg op iedere portie een gebakken ei

Bron

SnowPlaza

Serveertip

Serveer de Tiroler Gröstl met een lekkere frisse salade of een aardappelsalade.

Laatste reacties

cuisinier63 avatar
cuisinier63 12-12-2013

Ik ben er dol op! Overigens is wilde marjolein inderdaad hetzelfde als oregano maar echte marjolein is toch wat anders. Allebei lekker overigens. Zelf voeg ik ook nog(gekookt) soepvlees toe en serveer ik er een salade bij.

cuisinier63 avatar
cuisinier63 12-12-2013

Ik ben er dol op! Overigens is wilde marjolein inderdaad hetzelfde als oregano maar echte marjolein is toch wat anders. Allebei lekker overigens. Zelf voeg ik ook nog(gekookt) soepvlees toe en serveer ik er een salade bij.

hyacintje avatar
hyacintje 18-01-2012

Lijktme heerlijk, bedankt voor het recept.

jeffreyleemrijse avatar
jeffreyleemrijse 07-11-2011

Dat rode is inderdaad paprika

caroca avatar
caroca 02-11-2011

Lijkt me lekker, maar wat is dat rode dat ik op de foto zie? Paprika?

jeffreyleemrijse avatar
jeffreyleemrijse 31-10-2011

Hoi JieJie, Wilde marjolein heet in de supermarkten ook wel oregano, dus dat is inderdaad hetzelfde.. Provençaalse kruiden zou denk ik ook wel kunnen, hoewel het wel de authentieke Oostenrijkse smaak weg haalt.. Voor vegetarisch zou je denk ik het beste de spekjes kunnen vervangen voor blokjes champignon. Dat is altijd wel een goede vlees vervangen. Groetjes.

greetje075 avatar
greetje075 28-10-2011

hoi jeffreyleemrijse, ik ken deze heerlijke stevige hap, daar kun je de hele middag weer op skieen of snowborden. dank voor je recept ik ga het zeker maken in deze wat ze zeggen dat er komen gaat barre barre winter. groet greetje075.

JieJie avatar
JieJie 28-10-2011

Hm, dit ziet er heerlijk uit. Marjolein is ongeveer hetzelfde als Oregano? Zou ik ook Provençaalse kruiden kunnen gebruiken? Ik zie dat in de foto er ook paprika bijgedaan is; goede aanvulling vast! Kan niet wachten om het een keer te proberen. Heb je nog tips voor vegetarische versies? Groeten van Jie Jie

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten