1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Koekjes
  5. Chocolate chip koekjes
  6. Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies

  • Engels, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-10-2011

Ingrediënten


  • 150 g zachte, ongezouten boter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels (10 ml) vanille-extract
  • 1 ei, koelkastkoud
  • 1 eierdooier, koelkastkoud
  • 300 g bloem
  • ½ theelepel dubbelkoolzure soda (zie opmerking onder dit recept)
    325 g melkchocola in stukjes


Verder heb je nodig


  • Een maatschep van een kwart cup, of een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml
  • (ik raad aan om een kleinere maat te nemen bvb een dessertlepel)
  • 1 grote bakplaat
  • Metalen roosters om de koekjes af te laten koelen.


Chocolate chip cookies

Zoals ze er uit moeten zien.

Zoals ze er uit moeten zien.
Chocolate chip cookies

De ingrediënten bij recept uit "Keuken"

De ingrediënten bij recept uit "Keuken"
Chocolate chip cookies

De chocola in stukjes snijden/hakken.

De chocola in stukjes snijden/hakken.
Chocolate chip cookies

Bruine en witte suiker in de kom doen.

Bruine en witte suiker in de kom doen.
Chocolate chip cookies

Giet en de iets afkoelde boter door.

Giet en de iets afkoelde boter door.
Chocolate chip cookies

Klop het vanille-extract, ei, eierdooier tot licht romig mengsel.

Klop het vanille-extract, ei, eierdooier tot licht romig mengsel.
Chocolate chip cookies

Spatel de chocola erdoor.

Spatel de chocola erdoor.
Chocolate chip cookies

De hoopjes beslag op het bakvel.

De hoopjes beslag op het bakvel.
Chocolate chip cookies

Mijn resultaat, te groot maar heel lekker!!

Mijn resultaat, te groot maar heel lekker!!
Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies

Dit is een recept uit het boek `Keuken` recepten uit het hart van het huis van Nigella Lawson.
Er komt dubbelkoolzure soda in voor = Bicarbonate of Soda in het Engels en in Nederland verkrijgbaar bij de drogist /apotheek als zuiveringszout`
Dubbelkoolzure soda is- heb ik gelezen- vier keer zo sterk als bakpoeder.
Het recept heb ik gemaakt zoals het hieronder staat, helaas zagen mijn koekjes er anders uit (heel groot) maar de smaak was super lekker!
Nigella gaf aan dat voor één koekje een maatschep van een kwart cup, of een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml nodig was. Ik vond het vrij veel en ik heb dus een iets kleinere maat genomen en nog waren de koekjes te groot. Niemand maakte daar bezwaar tegen
Volgende keer maak ik kleinere hoopjes en dan zullen mijn chocolate chip cookies er beslist zo uit zien als afgebeeld in haar boek. Als ik ze weer maak (omdat ze zo lekker zijn) zal ik de nieuwe foto plaatsen en ook welke maatschep/lepel ik heb gebruikt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Verhit de oven tot 170°C /gasovenstand 3.
  • Bekleed de bakplaat (bakplaten) met vetvrijpapier (of neem een siliconevel)
  • Laat de boter smelten en weer een beetje afkoelen. Doe de bruine en witte suiker in een kom, giet er de iets afgekoelde, gesmolten boter over en klop alles door elkaar.
  • Klop er het vanille-extract, het koude ei en de koude eierdooier door tot je een licht, romig mengsel hebt.
  • Klop er geleidelijk de bloem en de dubbelkoolzure soda door, tot alles net gemengd is; spatel de chocolade erdoor.

Bereidingswijze

  • Schep met een Amerikaanse maatschep van een kwart cup, of met een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml, deegbergjes op de bakplaat, ongeveer 8 cm van elkaar af. Je moet de koekjes in twee rondes bakken (zet de kom met het koekjesdeeg tussen de twee rondes in de koelkast.)
  • Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de randen lichtbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar metalen roosters laat verhuizen.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

  • In dit boek staat bij bijna ieder recept een `Van te voren optie` en een`Invriesoptie` die ik dus hier ook vermeld.
  • Van tevoren optie
  • De koekjes kunnen tot 3 dagen van tevoren gemaakt en in een luchtdichte verpakking bewaard worden. Ze zijn in totaal 5 dagen houdbaar.
  • Invriesoptie De gebakken koekjes kun je luchtdicht verpakken in een diepvriesdoes of zak en tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat ze in 2-3 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Ongebakken koekjes kun je op met vetvrij papier beklede bakplaten scheppen en laten bevriezen. Doe ze dan over in luchtdicht afsluitbare diepvrieszakken; zo blijven ze in de vriezer tot 3 maanden goed. Leg ze bevroren en wel in de oven en bak ze zoals in het recept beschreven, maar reken 2-3 minuten meer baktijd.
  • En je kunt altijd het eiwit dat je overhebt invriezen (stop het in een zak, schrijf de datum erop en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer om later meringues te kunnen maken). Gebruik eiwit binnen 24 uur na het ontdooien.
  • Opmerking van mij; De vermelde meringues (koffie-toffeemeringues) zal ik binnenkort ook maken en als ze de `goedkeuring van de familie kunnen wegdragen` zal ik dat recept ook plaatsen.

Bron

Boek -Keuken van Nigella Lawson



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada


Reacties (8)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top