Chocolate chip cookies

  • Engels, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-10-2011
  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

  • Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

    Chocolate chip cookies

Dit is een recept uit het boek `Keuken` recepten uit het hart van het huis van Nigella Lawson.
Er komt dubbelkoolzure soda in voor = Bicarbonate of Soda in het Engels en in Nederland verkrijgbaar bij de drogist /apotheek als zuiveringszout`
Dubbelkoolzure soda is- heb ik gelezen- vier keer zo sterk als bakpoeder.
Het recept heb ik gemaakt zoals het hieronder staat, helaas zagen mijn koekjes er anders uit (heel groot) maar de smaak was super lekker!
Nigella gaf aan dat voor één koekje een maatschep van een kwart cup, of een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml nodig was. Ik vond het vrij veel en ik heb dus een iets kleinere maat genomen en nog waren de koekjes te groot. Niemand maakte daar bezwaar tegen
Volgende keer maak ik kleinere hoopjes en dan zullen mijn chocolate chip cookies er beslist zo uit zien als afgebeeld in haar boek. Als ik ze weer maak (omdat ze zo lekker zijn) zal ik de nieuwe foto plaatsen en ook welke maatschep/lepel ik heb gebruikt.

Deel dit recept

Ingrediënten
  • 150 g zachte, ongezouten boter
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels (10 ml) vanille-extract
  • 1 ei, koelkastkoud
  • 1 eierdooier, koelkastkoud
  • 300 g bloem
  • ½ theelepel dubbelkoolzure soda (zie opmerking onder dit recept)
    325 g melkchocola in stukjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • Een maatschep van een kwart cup, of een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml
  • (ik raad aan om een kleinere maat te nemen bvb een dessertlepel)
  • 1 grote bakplaat
  • Metalen roosters om de koekjes af te laten koelen.

Voorbereiding

  • Verhit de oven tot 170°C /gasovenstand 3.
  • Bekleed de bakplaat (bakplaten) met vetvrijpapier (of neem een siliconevel)
  • Laat de boter smelten en weer een beetje afkoelen. Doe de bruine en witte suiker in een kom, giet er de iets afgekoelde, gesmolten boter over en klop alles door elkaar.
  • Klop er het vanille-extract, het koude ei en de koude eierdooier door tot je een licht, romig mengsel hebt.
  • Klop er geleidelijk de bloem en de dubbelkoolzure soda door, tot alles net gemengd is; spatel de chocolade erdoor.

Bereidingswijze

  • Schep met een Amerikaanse maatschep van een kwart cup, of met een ijsbolletjesschep met een inhoud van 60 ml, deegbergjes op de bakplaat, ongeveer 8 cm van elkaar af. Je moet de koekjes in twee rondes bakken (zet de kom met het koekjesdeeg tussen de twee rondes in de koelkast.)
  • Bak de koekjes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de randen lichtbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar metalen roosters laat verhuizen.

Bron

Boek -Keuken van Nigella Lawson

Serveertip

  • In dit boek staat bij bijna ieder recept een `Van te voren optie` en een`Invriesoptie` die ik dus hier ook vermeld.
  • Van tevoren optie
  • De koekjes kunnen tot 3 dagen van tevoren gemaakt en in een luchtdichte verpakking bewaard worden. Ze zijn in totaal 5 dagen houdbaar.
  • Invriesoptie De gebakken koekjes kun je luchtdicht verpakken in een diepvriesdoes of –zak en tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat ze in 2-3 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Ongebakken koekjes kun je op met vetvrij papier beklede bakplaten scheppen en laten bevriezen. Doe ze dan over in luchtdicht afsluitbare diepvrieszakken; zo blijven ze in de vriezer tot 3 maanden goed. Leg ze bevroren en wel in de oven en bak ze zoals in het recept beschreven, maar reken 2-3 minuten meer baktijd.
  • En je kunt altijd het eiwit dat je overhebt invriezen (stop het in een zak, schrijf de datum erop en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer om later meringues te kunnen maken). Gebruik eiwit binnen 24 uur na het ontdooien.
  • Opmerking van mij; De vermelde meringues (koffie-toffeemeringues) zal ik binnenkort ook maken en als ze de `goedkeuring van de familie kunnen wegdragen` zal ik dat recept ook plaatsen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

hermien_kg avatar
hermien_kg 07-04-2015

Ik vind chocolate chip cookies heerlijk en het lijkt me een hele uitdaging om deze eens zelf te maken. Bedankt voor het recept. Groetjes, Hermien

adeline43 avatar
adeline43 29-09-2014

Hallo Louise, ik koop ze ook regelmatig. Ik neem je recept mee om het een keer te proberen. Groetjes, Adeline

deonart avatar
deonart 29-09-2014

:)

alidada avatar
alidada 28-09-2014

Aan Deon, ja ik ook Deon en ze zijn heerlijk. Het recept is ook uit een kookboek van Nigella Lawson. Ik heb het geplaatst in 2011. Voor die tijd kocht ik ze maar sinds 2011 maak ik ze gewoon zelf, gewoon omdat ik het leuk vind en (waarschijnlijk) omdat ik de dochter van een banketbakker ben ;)

deonart avatar
deonart 28-09-2014

Deze koekjes zijn ook typisch Engels. Die eet ik al van kleins af.

pwiggers avatar
pwiggers 28-09-2014

Hoewel ik al heel veel koekjesrecepten heb staan neem ik toch ook jouw recept mee Louise. Ga ze zeker een keer maken. Bedankt en groetjes, Petra

gloo avatar
gloo 14-04-2014

Ik heb ze nu al een paar keer gemaakt en ze zijn echt super lekker!

susan56 avatar
susan56 27-10-2011

Ze zien er heerlijk uit, ik neem je recept mee. Fijn weekend, groetjes Susan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten