Gekarameliseerde knoflooktaart

  • Wereld, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 24-10-2011
  • Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

  • Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

  • Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

  • Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

    Gekarameliseerde knoflooktaart

Uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolengi.
Een blijvertje!

Door de bewerkingen die de knoflook ondergaat, is de smaak daarvan niet zo dominant aanwezig als je misschien zou denken, gelet op de hoeveelheid knoflook die je gebruikt.


Een recensie over het kookboek kan je hier lezen.

Deel dit recept

Ingrediënten
375 g roomboterbladerdeeg
3 middelgrote (verse) knoflookbollen, de teentjes losgehaald en gepeld
1 el olijfolie
1 tl balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 el fijne kristalsuiker
1 tl gehakte rozemarijn
1 tl gehakte tijm + takjes voor garnering
120 g zachte, romige geitenkaas ( bijvoorbeeld Bettine Blanc)
120 g harde geitenkaas (bijvoorbeeld belegen boeren geitenkaas)
2 eieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
zout en zwarte peper
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 3077,25 kcal
Koolhydraten 198,41 g
Eiwitten 101,40 g
Vetten 205,95 g
Benodigdheden
Lage taartvorm met uitneembare bodem (doorsnede 26-28 cm), maar ik gebruikte een springvorm.
Steunvulling ( keramische bakkralen of gedroogde bonen)
Bakpapier

Voorbereiding

Vet de bakvorm lichtjes in.
Laat het bladerdeeg ontdooien en rol uit tot een lap die de groter is dan de vorm, want de wand moet ook (gedeeltelijk, als je een springvorm gebruikt) bekleed worden. Als je een lage vorm hebt, laat je het deeg iets overlappen.
Ik heb de rand van de taart meteen netjes bijgesneden- je kan er ook voor kiezen om de rand wat terug te duwen met de hand, dan krijg je een dikkere korst, maar je kan het overtollige deeg ook nog wegsnijden nadat je de taart hebt voorgebakken en gevuld met de knoflook- kaasmassa.

Prik de taartbodem met een vork een paar keer in, zodat er geen bellen ontstaan tijdens het bakken. Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul de vorm met de steunvulling. Zet de vorm circa 20 minuten in de koelkast.

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 180C. Zet de taartvorm (met steunvulling) in de oven en bak hem 15- 20 minuten blind. Haal de steunvulling eruit en bak de taartbodem nog 5-10 minuten. Neem de vorm uit de oven, maar laat de oven aan.

Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken, giet ze af. Droog de pan af en doe de teentjes erin met een el olijfolie. Bak de teentjes op hoog vuur 2 minuten. Voeg balsamico en water toe, breng aan de kook en laat en 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 tl zout door de vloeistof en laat op halfhoog vuur 10 minuten inkoken tot vloeistof bijna is verdampt en de knoflook met een donkere karamelsiroop is bedekt. Zet opzij.

Breek beide soorten kaas in brokken en strooi in de taartbodem. Schep knoflook en karamel er gelijkmatig overheen. Klop in een schaaltje de eieren los met de beiden soorten room, 1/2 tl zout en wat zwarte peper. Schenk dit mengsel uit over de taartvulling zodat de "gaatjes" opgevuld worden, maar de kaas nog net zichtbaar blijft. Als je dat nog niet gedaan had, kan je het overtollige bladerdeeg van de rand nu bijsnijden tot net boven de vulling.
Schakel de oven naar 160C. terug en bak de taart in 35- 45 minuten gaar tot de vulling stevig aanvoelt en de kleur goudbruin is. Neem de taart uit de oven en laat hem iets afkoelen voor je de vorm verwijdert. Garneer met wat takjes tijm en serveer warm.

Bron

Plenty, Yotam Ottolenghi

Serveertip

Deze taart kan goed opgewarmd worden.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

flopzi avatar
flopzi 29-01-2014

Hallo Joke, Wat een prachtige recepten heb je. Ik ben van plan er een heleboel van uit te proberen! Vast dank voor het delen van deze rijkdommen. Hartelijke groet, Floor

hedy1962 avatar
hedy1962 14-04-2013

Hoi Joke, Wat een TOPRECEPT , echt SUPER LEKKER !!!!! Q:) Ik heb hem vanavond gemaakt en iedereen was er weg van , ook de verhoudingen met de ingrediënten kloppen perfect. Je moet natuurlijk wel van geitenkaas houden maar anders zou je hem natuurlijk ook kunnen maken met monchou en oude geraspte kaas. Dit ga ik nog VEEL VAKER maken. Ik heb mijn waardering gegeven hoor en je recept ook genomineerd voor het nieuwe smulwebmagazine. Prettig weekend. Groetjes, Hedy

Koopmans86 avatar
Koopmans86 23-12-2012

Een paar weken geleden kregen we deze voorgeschoteld toen we bij een vriend gingen eten. Het was super lekker en ik ben daarna snel opzoek gegaan naar het recept. Morgen ga ik hem zelf maken en dat zal niet de laatste keer zijn, heerlijk! Enige nadeel... als je de volgende dag wakker wordt proef en ruik je knoflook haha.

adwijgerde avatar
adwijgerde 01-11-2011

Taart gemaakt, erg lekker alleen was het deeg wat te hard geworden, bedankt Joke

adwijgerde avatar
adwijgerde 25-10-2011

Hij lijkt me lekker Joke, ik zal eens overleggen of Lies hem eens wil proberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten