de enige echte falafel!

  • Arabisch,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 20-10-2011
  • de enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

  • de enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

  • de enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

  • de enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

    De enige echte falafel!

Deze falafel aten we in Jenin, bij Al Umbashi, een van de beste falafelplekken in town. Knapperig vanbuiten, smeuïg en kruidig vanbinnen. Geserveerd met zijdezachte hummus, pittige tahinasaus, frisse salades en zoutzure pepers en komkommers. Erbij versgebakken kmaj, ofwel pitabroodjes. Super-fastfood!` - Nadia Zerouali & Merijn Tol

Deel dit recept

Ingrediënten
1 kg kikkererwten

2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 bosje peterselie, grof gehakt (een groot bosje!)
1 bosje koriander, grof gehakt
1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
3 eetlepels kurkuma
3 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels korianderzaad
1½ theelepel bakpoeder

olie om te frituren
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Laat de kikkererwten in ruim water 2 dagen weken in de koelkast.

Bereiden
Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is.Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.

Bron

bismilla arabie - falafel -de enige echte

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Jpbhaan avatar
Jpbhaan 04-07-2017

gelukkig lees ik altijd de reacties voordat ik iets maak, want ik wou al erwten uit blik gebruiken. Ik heb dus de gedroogde erwten genomen en ze bleven prima stevig tijdens het bakken. De smaak was ook heerlijk terwijl ik de groene peper en koreander niet in huis had.

bassollie avatar
bassollie 31-08-2015

Beste Infinity, ik heb de falafel net in de frituurpan geprobeerd te frituren maar dit ging helemaal mis, de falafel "smolt" helemaal weg, even olie verversen dus. Ik frituur in arachide olie. Weet jij wat er fout gegaan kan zijn?

AYTTM avatar
AYTTM 06-02-2015

Zondag, erwten ruim geweld in krulden sinds vrijdag, met bijgaand salade , knoflook- dan wel salsa-saus en (pita) brood, een vegetarisch toppunt in mijn weekend.

_infinity_ avatar
_infinity_ 17-09-2013

Hallo Meneer de uil, ;-) je hebt gelijk voor de 500 g kikkererwten, ik gebruik ook een pak, en dat is dus 500 g. Nu is het toevoegen van de kruiden zowieso een persoonlijke kwestie, in dit geval beter te veel dan te weinig. :-), dat is wat een goede falafel maakt: hij mag best een beetje groenig zien van de peterselie en specerijen. Kurkuma wordt hier in grote hoeveelheden gebruikt: vaak zie je bij aziatische recepten dat het maar 1:4 ofzo wordt gebruikt in mengsels met andere kruiden (zoals in `een snuf kurkuma, 1 tl komijn en een el gemalen koriander`) voor deze falafel smaakt een beetje meer kurkuma prima, het is ook een soort wonderkruid voor je gezondheid (mega antioxidanten-bommetje) dus overal waar je het kunt gebruiken: doen!. Fijn nog steeds dat dit recept zo vaak is gebookmarked. Falafel is natuurlijk ook wel top comfort food, en gezond bovenop :-)

JeanLouis1 avatar
JeanLouis1 13-09-2013

Heerlijk! Het benadert de falafel van Maoz in Amsterdam (waar ik dus niet aan voorbij kan lopen zonder een broodje falafel te eten). Ik maak zelf tahinsaus door tahin (natuurwinkel) met yoghurt te mengen met wat zout en cayennepeper. Lekker met worteltjes gekookt met niet te zuinig gemalen komijnzaad/djinten en bestrooid met verse koriander. Het recept bewaar ik wél!

MeneerDeUil avatar
MeneerDeUil 11-09-2013

Ik heb dit recept gemaakt met de helft van de vermelde hoeveelheid. 500 gram wordt ong. 1 kilo wanneer geweekt. Ook iets minder curcuma. Was een succes. De tweede keer per ongeluk teveel bakpoeder toegevoegd. Ze worden dan in recordtijd pikzwart en niet meer geschikt voor consumptie.

marie-france avatar
marie-france 26-08-2013

Ik heb al verschillende recepten geprobeerd, maar tot nu toe geen echt succes. Deze ga ik proberen! Groetjes, Marijke

melitibor avatar
melitibor 26-08-2013

Ziet er goed uit wil ik graag eens proberen.

jodemi avatar
jodemi 07-11-2011

Hoi! Gisteren falafel gemaakt met een ander recept maar die was het toch net niet. Miste vooral de smeuïgheid die ik zo heerlijk vind. Ik ben ooit heel lang geleden mijn arbeidsverleden gestart bij Pita Nash in Amsterdam. Een pitabakkerij waar ook zelf falafel werd gemaakt. De winkel bestaat niet meer en tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat Jacob in zijn falafel deed waardoor deze zo onwijs lekker was. Ik ga die van jou binnenkort maar eens proberen. Wie weet komt dit recept wel een beetje in de buurt! ;-)

_infinity_ avatar
_infinity_ 26-10-2011

het is erg lekker met pita/shoarma broodjes en fijngesneden sla. Een partje citroen erboven uitknijpen is mijn favoriet, maar ook yoghurtsaus (yoghurt met knoflook en fijngesneden kruiden) is makkelijk voor erbij. Maar je kan ook eindeloos varieren met mediteraanse groenten zoals gegrillde aubergine en courgette, tomaat, komkommer, e.a. Als je het als snack serveert, dan lekker met rauwe groentjes en een hummus-dip (gepureerde gekookte (!) kikkererwten, aangemaakt met citroen, olijfolie, tahini (sesampasta) en verse kruiden naar wens), olijfjes, feta en ingelegde groentjes. wat het vermalen betreft: ik doe alles in de blender, dat het fijngesneden wordt is om het makkelijk te maken bij het mengen, maar waarschijnlijk smaakt het ook al lekker als je het de toevoegingen goed fijn snijdt en door de gepureerde erwten mengt. succes!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten