
1 kg kikkererwten
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 bosje peterselie, grof gehakt (een groot bosje!)
1 bosje koriander, grof gehakt
1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
3 eetlepels kurkuma
3 eetlepels komijnpoeder
2 eetlepels korianderzaad
1½ theelepel bakpoeder
olie om te frituren
Deze falafel aten we in Jenin, bij Al Umbashi, een van de beste falafelplekken in town. Knapperig vanbuiten, smeuïg en kruidig vanbinnen. Geserveerd met zijdezachte hummus, pittige tahinasaus, frisse salades en zoutzure pepers en komkommers. Erbij versgebakken kmaj, ofwel pitabroodjes. Super-fastfood!` - Nadia Zerouali & Merijn Tol
Laat de kikkererwten in ruim water 2 dagen weken in de koelkast.
Bereiden
Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is.
Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.
Bismilla arabie - falafel -de enige echte
Jpbhaan 04-07-2017
gelukkig lees ik altijd de reacties voordat ik iets maak, want ik wou al erwten uit blik gebruiken. Ik heb dus de gedroogde erwten genomen en ze bleven prima stevig tijdens het bakken. De smaak was ook heerlijk terwijl ik de groene peper en koreander niet in huis had.
bassollie 31-08-2015
Beste Infinity, ik heb de falafel net in de frituurpan geprobeerd te frituren maar dit ging helemaal mis, de falafel "smolt" helemaal weg, even olie verversen dus. Ik frituur in arachide olie. Weet jij wat er fout gegaan kan zijn?
AYTTM 06-02-2015
Zondag, erwten ruim geweld in krulden sinds vrijdag, met bijgaand salade , knoflook- dan wel salsa-saus en (pita) brood, een vegetarisch toppunt in mijn weekend.
_infinity_ 17-09-2013
Hallo Meneer de uil, ;-) je hebt gelijk voor de 500 g kikkererwten, ik gebruik ook een pak, en dat is dus 500 g. Nu is het toevoegen van de kruiden zowieso een persoonlijke kwestie, in dit geval beter te veel dan te weinig. :-), dat is wat een goede falafel maakt: hij mag best een beetje groenig zien van de peterselie en specerijen. Kurkuma wordt hier in grote hoeveelheden gebruikt: vaak zie je bij aziatische recepten dat het maar 1:4 ofzo wordt gebruikt in mengsels met andere kruiden (zoals in `een snuf kurkuma, 1 tl komijn en een el gemalen koriander`) voor deze falafel smaakt een beetje meer kurkuma prima, het is ook een soort wonderkruid voor je gezondheid (mega antioxidanten-bommetje) dus overal waar je het kunt gebruiken: doen!. Fijn nog steeds dat dit recept zo vaak is gebookmarked. Falafel is natuurlijk ook wel top comfort food, en gezond bovenop :-)
JeanLouis1 13-09-2013
Heerlijk! Het benadert de falafel van Maoz in Amsterdam (waar ik dus niet aan voorbij kan lopen zonder een broodje falafel te eten). Ik maak zelf tahinsaus door tahin (natuurwinkel) met yoghurt te mengen met wat zout en cayennepeper. Lekker met worteltjes gekookt met niet te zuinig gemalen komijnzaad/djinten en bestrooid met verse koriander.
Het recept bewaar ik wél!