Drentse bonensoep

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 17-10-2011

Persoonlijk vind ik dit één van de lekkerste bonensoepen.
Het is een stevige, geurige maaltijdsoep van verschillende soorten bonen en Hollandse wintergroenten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 g gemengde gedroogde bonen (bijv. bruine bonen, witte bonen, kievitsbonen, zwarte bonen)
1 blaadje laurier
1 stukje foelie
2 tl gedroogde bonenkruid
1 tl gedroogde tijm
zout, peper
200 g ontbijtspek, in dunne reepjes
1 el boter
1 grote ui, in dunne ringen
1 winterwortel, in plakjes
2 aardappels, in blokjes
­1/2 selderijknol, in blokjes
2 preien, in ringen
600 g ontvelde tomaten in blokjes of 1 blik gepelde tomaten
2 kippenbouillontabletten
1 el fijngehakte bonenkruid
2 el fijngehakte bladselderij
2 el fijngehakte peterselie

Meng alle bonen lekker zelf door elkaar! Geen bonenmix van Hak.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Weekwater afgieten en bonen met anderhalve liter water, laurierblad, foelie, bonenkruid,tijm en peper aan de kook brengen. Bonen in 1 tot anderhalf uur gaar laten koken. Halverwege de kooktijd zout toevoegen.
Ontbijtspek met ruim koud water aan de kook brengen. Als het water kookt, spek in een zeef gieten en goed laten uitlekken. Uitgelekt ontbijtspek in boter op zacht vuur in 15 min. uitbakken. Spek uit de pan scheppen.
In achtergebleven vet de ui, wortel, aardappel, knolselderij en prei 5-10 min. bakken. Tomaten, bouillontabletten, en tweederde deel van de gekookte bonen met vocht toevoegen.
Rest van de bonen pureren en ook door de soep roeren. Ontbijtspek en bonenkruid toevoegen en de soep nog 20 min. op zacht vuur laten koken. Regelmatig doorroeren om aanbakken te voorkomen. Voor het serveren selderij en peterselie erover strooien.

Bron

Tip

Serveertip

Voor een extra gevulde soep een rookworst laten meetrekken of een gedroogd metworstje in plakjes gesneden toevoegen.
Serveer de soep met (zelfgemaakte) saucijzenbroodjes.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

YvonneR65 avatar
YvonneR65 19-09-2020

Ik ben de soep nu aan het makenn, Maar dan aangepast voor de slowcooker en een eigen kruidern twist Zo nog even teruglezen of alles erin zit. Lijkt veel groente voorcde hoeveelheid bonen maar ik kan altijd morgen of vannacht nog iets toevoegen.( Blik bonen of zo heb vast nog iets in voorraad

pwiggers avatar
pwiggers 21-01-2016

En nu neem ik eens een recept van jou mee Laura. Kwam dit recept toevallig tegen. Het lijkt me een heerlijke soep. Weer eens iets anders. Bedankt voor het recept. Groetjes, Petra

ankie43 avatar
ankie43 13-04-2015

Haha, het wordt langzamerhand wel een soap op dat smulweb. De webredactie neemt zichzelf nog steeds serieus na de "verbeteringen" in november 2013. Het is zelfs zo erg dat ik, als ik iets wil maken het uitschrijf in mijn kookschriftje. Weet ik zeker dat ik er bij kan.Nou ja, deze reactie zal ook wel weer verwijdert worden door fleurjosephine. Zo zielig. Gniffel.

ArualB avatar
ArualB 13-04-2015

Alle bonen mogen hier door zolang het maar niet de bonenmix van hak is! Dit is geen tip van mij maar van smulweb!!

ArualB avatar
ArualB 02-04-2012

Hoi Annemarieke. Weet ik niet, ik heb het recept er nog even op nageslagen maar daar staat niets over in. Vervolgens nog gegoogled maar ook niets gevonden. Wie het weet mag het zeggen!(kan mijn slager eens vragen misschien weet hij het). In elk geval succes met de soep! Groetjes, Laura

buonaforchetta avatar
buonaforchetta 31-03-2012

Hoi Laura, ik ga binnenkort je bonensoep proberen. Ik ben erg nieuwsgierig waarom in dit recept het spek eerst met water aan de kook gebracht moet worden en dan pas gebakken. Is het dan minder zout, oid? Groet, Annemarieke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten