Griekse bifteki met feta
- Grieks, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Ik was er al een tijdje naar op zoek en heb eindelijk het echte Griekse recept gevonden. Dus niet de Nederlandse variant met oregano, ei, paneermeel, tijm en bloem.
Ingrediënten 4 personen
500 gr varkensgehakt (runder mag ook)500 gr lamsgehakt
Bosje peterselie, blaadjes fijngehakt
Gedroogde munt naar smaak (verse = niet lekker)
Knoflook (veel, minimaal een halve bol)
Beetje runderbouillon of beter nog fond
Natrium bicarbonaat (baksoda)
Beetje olijfolie
300-400 gr echte feta
Zout en zwarte peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 833,05 kcal |
Koolhydraten | 4,52 g |
Eiwitten | 61,54 g |
Vetten | 63,10 g |
Benodigdheden
tafelgrill of grillpan
Bereidingswijze
Meng het gehakt met flink wat zout en peper, geperste teentjes knoflook, peterselie en munt naar smaak. Goed mengen met je handen en afgedekt een half uurtje buiten de koelkast laten rusten. Daarna proeven of de smaken goed zijn en of het zoutig en peperig genoeg is. Anders nog wat zout en peper toevoegen. Voeg 3 theelepels baksoda toe en meng wederom goed. Voeg dan een kopje bouillon/fond toe en meng wederom goed. Door de baksoda wordt het gehakt niet te klef, het zorgt ervoor dat de bifteki sappig wordt in plaats van droog. Als al het vocht goed is opgenomen ga je verder. Verdeel de feta in vier gelijke delen. Wrijf je handen in met olijfolie en verdeel het gehakt in acht gelijke delen. Leg op vier delen gehakt een stuk feta en leg de andere delen gehakt erop. Kneed de bifteki`s tot langwerpige, platte vormen en zorg dat de feta goed in het midden blijft. Kneed en druk dus niet te hard! Verwarm de tafelgrill of grillpan en grill de bifteki`s om en om tot ze mooi donker kleuren en nog donkerdere grillstrepen krijgen.
Bron
Fok Forum
Serveertip
Serveer met tzaziki, een eenvoudige salade en Griekse tomatenrijst.