Witlof uit de oven met ham en kaas
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Ingrediënten 4 recipe.people
* 4 grote aardappels of half pakje voorgekookte aard.schijfjes* 60 g boter
* 6 stronkjes witlof
* zonnebloemolie
* 200 g gekookte ham (in plakken)
* 200 g jong belegen kaas (in plakken)
* 50 g serranoham
(* bosje bieslook)
(* 200 ml magere yoghurt)
(* zout / versgemalen peper)
(* gedroogde salieblaadjes)
Voorbereiding
• Schil de aardappels en snijd in plakken.
• Kook even kort in circa 6 minuten.
• Giet de aardappelen af.
* oven voorverwarmen op 200 graden
Bereidingswijze
• Verwijder de kern van de witlof en maak de blaadjes los.
• Bak de witlofblaadjes kort in een pan met wat boter.
• Vet een ovenschaal in met zonnebloemolie
• Bedek de bodem met een laag witlofblaadjes.
• Leg hierop plakjes ham en aansluitend plakjes kaas.
• Wissel dit af met plakjes aardappel.
• Herhaal zo vaak totdat de ovenschaal helemaal vol is.
• Sluit af met kaas als bovenste laag.
• Bak de witlofschotel circa 20 minuten in de oven.
Bron
Rudolph van Veen
Serveertip
Garneer de schotel met plakjes serranoham (even mee onder de grill?)
voor de liefhebber:
strooi wat gedroogde salie op de witlofblaadjes...
Extra recept:
Gevulde witlofschuitjes:
• Snijd overgebleven ham en kaas in blokjes
• Hak de bieslook fijn
• Meng de ham, kaas en bieslook met de yoghurt.
• Schep het mengsel op rauwe witlofblaadjes