Garnalenkroketten met citroenmayo

  • Belgisch, Lunch/Brunch
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 09-10-2011
  • Garnalenkroketten met citroenmayo

    Garnalenkroketten met citroenmayo

    Garnalenkroketten met citroenmayo

Garnalenkroketten op Belgische wijze met citroenmayonaise en brood.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor de kroketten
- 1 blaadje gelatine
- half groenteboullionblokje
- 50 gram boter (of margarine, dat volgens Johannes van Dam de voorkeur heeft van banketbakkers)
- 60 gram en een beetje bloem
- 100 ml melk
- 100 gram Hollandse garnalen
- halve eetlepel gehakte dragon
- zout en peper
- nootmuskaat
- 3 eiwitten
- 50 gram paneermeel (of Japans panko paneermeel als je het kan krijgen, voor een luchtiger resultaat)
- 1,5 liter zonnebloemolie om in te frituren (of een frituurpan)

Saus
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels creme fraiche
- flinke scheut citroensap (het liefst vers, gebruik ongveer een halve citroen of meer naar smaak)
- peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Frituurpan of gietijzeren stoofpan, steelpannetje, soeppan

Bereidingswijze

1. De ragout
- Week de gelatine in koud water.
- Breng 200 ml water met het halve boullionblokje aan de kook. Houdt de bouliion warm.
- Doe de boter in het steelpannetje en voeg geleidelijk de 60 gram bloem toe , bak de roux een minuut of 3.
- Neem de roux van het vuur en voeg geleidelijk eerst de boullion en daarna de melk toe. Breng het geheel al roerend weer aan de kook. Knijp de gelatine uit en roer door het mengsel.
- Neem de pan van het vuur, voeg de garnalen en de dragon toe, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat (kijk uit met het zout want veel boullionblokjes zijn al erg zout) en laat het mengsel 2 uur opstijven in de koelkast.

2. De saus
- Meng de mayonaise met de creme fraiche en het citroensap.
- Voeg een eetlepel gehakte peterselie toe (of meer naar wens).
- Dek af en zet in de koelkast.

4. Maak de kroketten
- Vorm met natte handen kroketten van de garnalenvulling. Wentel de kroketten eerst door de bloem, daarnaa door het eiwit en daarna door het paneermeel. Rol de kroketten tussen twee handen zodat het kruim goed plakt en de kroket niet uit elkaar valt in de pan.
- Rol de kroketten nogmaals door het eiwit en het paneermeel. Laat ze nog 15 minuten opstijven in de koelkast.

4. Bak de kroketten
- Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan tot circa 160 graden (of verhit het vet in de frituurpan tot dezelfde temperatuur).
- Bak de kroketten in porties 4 tot 5 minuten.

Serveertip

Lekker met brood.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten