1. Home
  2. Recepten
  3. Engelse keuken
  4. Meringue
  5. meringue pie

meringue pie

  • Engels, Feestmaaltijd
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 14-09-2011

Ingrediënten 8 personen


Voor het deeg:
200 gr. gezeefde bloem
50 gr. suiker
125 gr. harde boter
1 ei
snufje zout

Voor de lemon curd:
1 potje lemon curd(supermarkt, merk Chivers)
4 eigelen
maizena

voor de meringue:
4 eiwitten
200 gr. witte basterdsuiker


Verder heb je nodig


Bakblik van 20/22 cm, mixer (of een garde en een sterke arm)
droge erwten, bonen of iets anders waarmee je blind kunt bakken. Blind bakken is een techniek om je deeg niet te laten rijzen. Je legt dan, voordat het deeg de oven in gaat, een laag droge bonen of erwten over het deeg heen. Je deeg blijft wat bleekjes, dat is normaal. De bonen kun je hergebruiken.


Deze taart bestaat uit drie lagen; de bodem, de lemoncurd en de merengue. Ik heb een bestaand recept wat versimpeld omdat het best veel werk was en ik niet alle ingrediƫnten in huis had. Beetje smokkelen met deze variant omdat de lemoncurd kant en klaar is, maar oh zo lekker!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 220 graden. bakblik bekleden met bakpapier. Droge bonen of erwten klaarzetten.

Bereidingswijze

Voor het deeg:
bloem, zout en suiker in een kom doen. De boter in wat kleine stukjes erbij doen en alles door elkaar mengen. Mij lukt dit altijd het beste gewoon met de hand(wel even netjes wassen vantevoren) Het deeg blijf nog wat kruimelig. Dan het ei erbij doen en even goed door elkaar mengen. Eventueel het ei vantevoren loskloppen. Maak een bal van het mengsel en zet even in de koelkast om te rusten. Neem even een kopje koffie of thee en geniet van de tijd(het is belangrijk dat het deeg even rust en afkoelt voor het in de oven gaat, dus echt, doe even`n bakkie) Dan het deeg in bakkring doen en blind afbakken. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

Je kunt tijdens het blind bakken aan de lemoncurd beginnen. Hiervoor neem je de onhoud van ongeveer 2/3 potje lemon curd van Chivers. Dit zet je zachtjes op het vuur in een pannetje, zodat het vloeibaar wordt. Dan voeg je een klein beetje maizena toe, haal van het vuur en voeg de eigelen toe, en blijf even roeren zodat het eigeen niet meteen gaat stollen. Giet dit over de bodem heen en zet even koel weg, zodat het kan stollen.

Daarna maak je de merengue. Daarvoor moet je het eiwit stijf kloppen. Zorg ervoor dat je materialen daarvoor allemaal vetvrij zijn, anders stijft het niet op. Ook moeten de eieren vers zijn, en mag er echt geen eigeel in zitten, want dan sta je morgen nog te kloppen. Als het goed stijd is voeg je langzaam de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Niet te hard, want dan slaat de eiwit dood. Stort dit mengsel over de lemon curd en zet het nog even in de oven, tot het een kleurtje heeft.

Serveertip

Omdat de merengue niet door en door gaart, is er een kleine kans op salmonella. Om het risico te verkleinen gebruik je echt verse eieren, eet je de taart op de dag dat je`m maakt op en zet je hem koel weg. Kleine kinderen en zwangere vrouwen moeten oppassen.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Brechtje83


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Brechtje83
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top