Gehaktballen in kerriesaus
- Afrikaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Een kerrie gehaktbal hoort bij jou gehaktballen verzameling. Deze gehaktballen zijn eigenlijk heel eenvoudig, maar doordat dit in kerriesaus gegaard wordt, worden ze echt heerlijk en complexer van smaak.
Ingrediënten 6 recipe.people
VOOR GEHAKTBALLEN:1 kg rundergehakt
4 sneden witte brood zonder korst en verkruimeld
melk voor weken van brood
2 t zout
1/2 t zwarte peper
1/2 t nootmuskaat
1/2 t kruidnagelpoeder
80 ml bruine azijn
2 eieren geklopt
bloem voor paneren van gehaktballen
VOOR KERRIESAUS:
5 grote uien, grof geraspt
3 e zonnebloemolie
250 ml witte azijn
750 ml water
1 t zout
1/2 t zwarte peper of cayenne peper
1+1/2 t geelwortel (kurkuma)
1 vol e kerriepoeder
45 ml fijn abrikozenjam
30 ml suiker
1 vol e bloem
Bereidingswijze
MAKEN VAN GEHAKTBALLEN:
1. Week brood in melk en maak het fijn. Eventueel overtollige melk eruit knijpen.
2. Meng brood en overige ingrediënten door gehakt en draai er 12 ballen van.
3. Rol gehaktballen door bloem en plaatst ze in een ingevette ovenschaal. Zorgt ervoor dat er ruimte zijn tussen gehaktballen.
MAKEN VAN KERRIESAUS:
1. Fruit ui aan in olie tot zacht.
2. Meng kerrie, geelwortel, zout, peper en bloem door uien en bak even dat de smaak vrij komt van de specerijen.
3. Meng overige ingrediënten erdoor en kook zachtjes tot er een gladde saus ontstaan.
4. Verdeel saus over gehaktballen. Zorgt ervoor dat gehaktballen net onder saus staan.
5. Bak gehaktballen bij 200*C eerste 1/2 uur met deksel of aluminiumfolie over schaal en erna een 1/2 uur zonder deksel.
Bron
proeven en experimenteren
Serveertip
Eet er rijst bij met naanbrood. En Kerriebonen.
Voor een heerlijke variatie (als jij van fruit in eten houd), doen jij ananas ringen op gehaktballen voor de saus eroverheen gaan.