Jan-in-de-zak

  • Nederlands,
  • 0-10 min.
  • Jan-in-de-zak

    Jan-in-de-zak

    Jan-in-de-zak

Deel dit recept

Ingrediënten
125 g boekweitemeel
125 g bloem
1/2 tl zout
2 dl melk
25 g gist
1 ei
stroop
boter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
zeef, kom, schoteltje, ruime kookpan, katoenen of linnen zak (afsluitbaar)

Voorbereiding

Zeef het boekweitemeel en de bloem boven een kom en voeg het zout toe.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Doe het ei erbij en maak met een houten lepel vauit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een mooi deeg.

Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.

Bereidingswijze

Doe het deeg vervolgens in een vochtige, uitgewrongen en met wat bloem bestrooide katoenen of linnen zak.
Bind de zak aan de bovenkant dicht, maar zorg dat er voldoende ruimte overblijft om te rijzen.

Breng in een grote pan ruim water aan de kook (leg op de bodem een omgekeerd schoteltje om aanzetten te voorkomen) en kook Jan-in-de-zak in circa 1 1/2 ur op laag vuur gaar.

Haal Jan-in-de-zak uit de pan, vervolgens uit de zak en laat hem even opdrogen.

Bron

Noord-Hollandse pot

Serveertip

Snijd dan de Jan-in-de-zak in plakken en dien op met stroop en boter.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

YaaMansa avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten