Jan-in-de-zak
- Nederlands,
- 0-10 min.
Benodigdheden
zeef, kom, schoteltje, ruime kookpan, katoenen of linnen zak (afsluitbaar)Voorbereiding
Zeef het boekweitemeel en de bloem boven een kom en voeg het zout toe.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in. Doe het ei erbij en maak met een houten lepel vauit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een mooi deeg.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Bereidingswijze
Doe het deeg vervolgens in een vochtige, uitgewrongen en met wat bloem bestrooide katoenen of linnen zak.
Bind de zak aan de bovenkant dicht, maar zorg dat er voldoende ruimte overblijft om te rijzen.
Breng in een grote pan ruim water aan de kook (leg op de bodem een omgekeerd schoteltje om aanzetten te voorkomen) en kook Jan-in-de-zak in circa 1 1/2 ur op laag vuur gaar.
Haal Jan-in-de-zak uit de pan, vervolgens uit de zak en laat hem even opdrogen.
Bron
Noord-Hollandse pot
Serveertip
Snijd dan de Jan-in-de-zak in plakken en dien op met stroop en boter.