Kip YakiTori van de BBQ

  • Japans,
  • 30-60 min.
  • Kip YakiTori van de BBQ

    Kip YakiTori van de BBQ

    Kip YakiTori van de BBQ

Authentiek recept voor deze zoetige Japanse kipsaté

Deel dit recept

Ingrediënten
voor 4 a 5 personen als hoofdgerecht
of voor ca. 12 personen als gerechtje bij een BBQ
1 kg Kippendij-filet.
(gewone kipfilet kan ook, maar dit wordt sneller droog en is daardoor minder lekker)

t.b.v. marinade voor 1 kg kip:
2 dl soyasaus
2,5 dl mirin
1 dl sake
45 a 50 gr. donkere basterdsuiker
1 theelepel gemberpoeder, niet afgestreken maar ook niet met een enorme kop erop (of stukje verse gember raspen, is nog lekkerder)
5 teentjes geperste knoflook (of 4 een beetje grote tenen)
1 pot van 500 gr. honing.

t.b.v. het serveren:
geroosterd sesamzaad
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
BBQ

Voorbereiding

Alles ingrediënten t.b.v. de marinade bij elkaar gooien in 1 grote pot -met deksel- en flink schudden, een uur laten staan en af en toe nog even schudden (de suikers kunnen dan goed oplossen).
Na rusttijd nogmaals flink schudden en dan de helft overgieten in een andere pot om te bewaren voor het glaceren tijdens het BBQ-en.

Kippendijtjes in reepjes of in stukjes snijden.
Indien in reepjes gesneden gaat het rijgen van de stokjes wat sneller, de reepjes kunnen dan in een golfpatroon geregen worden (zoals op de foto).

Als je heel kleine stukjes snijdt (zeg maar maar formaat dobbelsteentjes) is ca. 4 uur marineren voldoende.
Bij kipreepjes of grotere stukjes ca. 6 a 8 uur marineren.

Bereidingswijze

BBQ direct boven de kolen op medium heet vuur OF indirect naast heet vuur met de deksel erop.
De stokjes tijdens het BBQ-en regelmatig keren en elke zijde tijdens het BBQ-en minimaal 3 tot 4x insmeren met de achtergehouden marinade.
Op die manier ontstaat de voor deze saté zo karakteristieke glaceerlaag.

Bij in reepjes gesneden kippendijfilet is een grilltijd van ca. 2 minuten per zijde voldoende om te garen.
Bij gebruik van heel kleine stukjes kip gaat dat natuurlijk nog iets sneller.

Leg de gegaarde stokjes op een schaal en bestrooi ze voor het opdienen met de geroosterde sesamzaadjes.


NB: dit gerechtje laat zich uitstekend invriezen en opwarmen in de magnetron en is een perfecte eigengemaakte snack om te serveren tijdens bv feestje.
In dat geval de sesamzaadjes er pas op strooien na opwarmen in de magnetron.

Bron

Creatief koken - Japans

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

asseemnes avatar
asseemnes

Doorsturen

Home Recepten