Cruesli op maat

  • Vegetarisch, Ontbijt
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-08-2011
  • Cruesli op maat

    Cruesli op maat

    Cruesli op maat

  • Cruesli op maat

    Cruesli op maat

    Cruesli op maat

Een bakje yoghurt of melk met cruesli - een goed begin van de ochtend, niet? Helemaal mee eens. Het kan echter nog beter, je kunt eigen cruesli maken met de toevoegingen die je zelf lekker vindt en voor een fractie van de kost van de supermarkt cruesli. Want laten we eerlijk zijn, vooral de lekkeredere merkspul kost zowat een fortuin als je nagaat wat het eigenlijk is.

Deel dit recept

Ingrediënten
350 g havermout
100 g lichte basterdsuiker
3 eetlepels honing
3 eetlepels water
3 eetlepels olie
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2164,10 kcal
Koolhydraten 359,45 g
Eiwitten 44,98 g
Vetten 55,55 g

Bereidingswijze

De suiker, honing en water in een pannetje mengen en aan de kook brengen. Als de suiker opgelost is en het mengsel kookt, van het vuur halen. Nu is een goed moment om samen met de olie wat vanillesuiker, kaneel, speculaaskruiden, citroen- of sinaasappelrasp aan de vloeistof toe te voegen. Ik heb vanille en kaneel toegevoegd en ik heb walnootolie ipv gewone slaolie gebruikt.

Doe de havermout in een ruime kom. Nu kunnen er naar wens noten of zaden toegevoegd worden. Ik heb gehakte amandelen en zonnebloempitjes toegevoegd, in totaal zo`n 150-300 g.
De hete siroop door de havermout roeren, tot het losse, maar ook enigszins plakkerige massa wordt.
De massa in een redelijk dunne laag op een met bakpapier beklede bakblik gieten en 15 minuten op 160 C bakken (oven van tevoren voorverwarmen). Daarna de cruesli goed omroeren en nog eens 10 minuten bakken. Ik zet de oven gewoon uit en laat het knapperig worden terwijl de oven afkoelt, maar dit hoeft niet per se. Als het nog heet is, lijkt de cruesli nog een beetje zacht, maar het zal knapperiger worden naarmate het afkoelt.

Als het afgekoeld is, kunnen er nog meer toevoegingen door gemengd worden, zoals rozijnen, fijn gemaakte gedroogd fruit, stukjes chocolade, etc. Ik heb er dit keer gedroogde cranberries en witte chocolade doorheen gedaan.

Bron

www.bonnefooigastronome.nl

Serveertip

De cruesli kan wel 3 weken bewaard worden in een luchtdichte zak of bak. En het maakt ook voor een uitstekend kado op maat.

Lekker met wat yoghurt of melk.

Laatste reacties

LindyRachelle avatar
LindyRachelle 12-01-2018

Topper

LindyRachelle avatar
LindyRachelle 12-01-2018

Een paar jaar later wil ik toch even zeggen dat dit recept echt een tiopper is. Ik hou er al jaren van.

Mikyro avatar
Mikyro 24-04-2013

ik maak het nu iedere 2 weken van zeker 1500 gram havermout..het is echt smullen

sintia avatar
sintia 01-09-2011

ze verantwoord palmolie en vet gebruiken omdat ze deelnemen aan de RSPO rondetafelgesprekken. Het "responsible" (verantwoord) ontginnen van palmolieplantages zal dan op z``n vroegst in 2015 beginnen. Nou ja, tegen die tijd is het oerbos en regenwoud wel verdwenen. Dus Unilever en consoorten zijn die duurzaam te exploiteren plantages vóór en in 2015 zien ze wel weer. Maar dan zal het te laat zijn... NU moet die handel stoppen! Zie ook www.masarang.nl

sintia avatar
sintia 28-08-2011

Ja, het gebruik van palmolie en vet is werkelijk onverstelbaar: kijk maar eens op de ingrediënten van koekjes, snackrepen, sauzen, soep, belegde broodjes, kant-en-klaar maaltijden, ontbijtgranen, toostjes, margarine, ijs, zelfs pinda``s worden soms gebrand in ... palmvet! Maar ook o.ain make-up en zeep (Dove) zit er palmvet. En als je vraagt aan een grote speler zoals Unilever waarom ze met alle geweld overal palmolie en vet in moeten verwerken, antwoorden ze dat

linda411 avatar
linda411 25-08-2011

Ik neem het recept mee. Hier weet ik tenminste wat erin zit. Niet eens moeilijk om te maken lijkt me. Bedankt. Groetjes Linda.

bonnefooigastronome avatar
bonnefooigastronome 20-08-2011

Beste Sintia en LindyRachell, het recept is zeker een aanrader, dus doen. En Sintia, ik wist niets van de palmolie, goed info.

sintia avatar
sintia 20-08-2011

YESSS! eindelijk de mogelijkheid om cruesli zonder palmolie/palmvet te hebben. Waarom ik palmolie/palmvet mijd als de pest? (hoewel het een heel karwei is want het zit in praktisch alles tegenwoordig) Omdat palmplantages worden aangelegd in de plaats van oerbos. Het kappen van oerbos zorgt voor extreme weersomstandigheden wereldwijd, het verdwijnen van de biodiversiteit en het verdrijven van de lokale bevolking naar slums aan de rand van de steden.

LindyRachelle avatar
LindyRachelle 19-08-2011

Ziet er heerlijk uit! Ik ga het zeker eens proberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten