Overheerlijke kip kerrie!
- Surinaams, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 15-08-2011
Echt een toppertje al zeg ik het zelf :-). Gebruik wel de Massala (toko) i.p.v. gewone kerriepoeder want deze geeft veel meer smaak aan het geheel en maakt het echt Surinaams!
Ik zie dat mijn recept als snelste stijger binnen Smulweb staat en daar ben ik uiteraard erg trots op! :-)
Ingrediënten 4 personen
Voor het Kipmengsel:* 750 gr. Kipfilet
* 1 (rode) Ui
* 2 teentjes Knoflook
* 5 eetlepels Ketjap Manis
* 2 eetlepels Sojasaus
* 1 eetlepel zoete Chilisaus
* 1 eetlepel Olijfolie
* 1 theelepel Knoflookpoeder
* 1 theelepel Paprikapoeder
* 1 theelepel Massala
* Peper en Zout
Voor de Saus:
* 100 gr. Bakboter
* 100 gr. Bloem
* 6 ruime theelepels Kerriepoeder (gebruik Massala!)
* +/- 1 liter Water
* 2 Runderbouillon blokjes
Extra:
* 1 Rode Puntpaprika in stukjes
* 1 bakje Kastanje Champignons (250 gr.) in stukjes
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 613,05 kcal |
Koolhydraten | 35,80 g |
Eiwitten | 51,15 g |
Vetten | 28,37 g |
Benodigdheden
Grote + kleine Wokpan, glazen schaal met dekselBereidingswijze
Voorbereiding:
Snijd de kip in kleine blokjes en doe het in een glazen schaal waar een deksel op kan. Ui in stukjes en uitgeperste knoflook bijvoegen. Vervolgens ketjap, sojasaus, chilisaus, olijfolie, knoflookpoeder, paprikapoeder, Massala en peper en zout toevoegen. Het geheel goed mengen en met deksel erop in de koelkast zetten. Minimaal 2 uur laten intrekken (langer is beter) en af en toe omroeren zodat de smaken er goed intrekken
Bereiding:
Begin met het maken van de saus. Laat de boter zachtjes smelten in de grote Wokpan en meng ondertussen in een diepvrieszakje de bloem met de Massala. Als de boter goed is gesmolten toevoegen en gelijk goed doorroeren. Het zal een beetje een `klont` worden maar dat zal veranderen. voeg stukje bij beetje alvast een halve liter water toe en blijf goed roeren. Wanneer het geheel is gebonden de andere halve liter water stukje bij beetje erbij doen en blijven roeren. Verkruimel de bouillonblokjes en blijf net zo lang roeren tot er een gladde saus is ontstaan.
Zet het vuur op het laagst en laat, onder af en toe doch regelmatig roeren, de saus rustig inkoken (zonder deksel erop). De saus moet lekker smeuiïg worden en zeker niet te dun zijn dus neem hier de tijd voor.
Bak in de kleine wokpan het kipmengsel aan op een matig vuur. Als de kip goed is aangebraden dit toevoegen aan de saus. Pan schoonmaken en in een beetje olijfolie de paprikastukjes bakken en daarna ook de kastanje champignons. Even goedroerbakken totdat de champignons zacht zijn.
Voeg de inhoud (inclusief vocht van de champignons) van de kleine wokpan toe aan de saus en meng dit goed. Nog eventjes een kwartiertje zachtjes laten inkoken onder af en toe (maar regelmatig) roeren.
Serveertip
Is zowel lekker over de pasta (`Wokkels`) als over de (Basmati) rijst!
Laatste reacties
Geweldig recept.
Vandaag gemaakt, poeh hey wat lekker En volgens de mee-eters, voor herhaling vatbaar
Super lekker ! Dank je wel
Fijn om te lezen, dankjewel! Nu lekker uitbuiken ;-)
Het is allemaal perfect gelukt, we hebben het net op en vonden het super lekker! Komt nog vaak op tafel hier:D En nog bedankt voor je snelle berichtje!
Hoi Lauriemans, bij het bereiden van het kipmengsel gebruik je alles wat in de glazen schaal zit tegelijk, je bakt het dus in z`n totaliteit. Later het gebakken kipmengsel toevoegen aan de saus zoals beschreven staat. Succes en eet smakelijk alvast! :-)
Wanneer je de kip bij de saus doet moet dan ook alle marinade van de kip erbij? Of schep je alleen de kip zelf uit de marinade? Heb zo goed als geen ervaring met koken maar wil je recept vanavond toch graag gaan proberen te maken!:)
Goed om te lezen Anne, dankjewel voor je reactie! :-D
Dankjewel! Gisteren voor de tweede keer gemaakt en werderom heerlijk!
Bedankt voor alle mooie reacties! :) @ Anne, runderbouillon heeft een vollere smaak en maakt de saus op zich lekkerder. En dat gaat weer perfect samen met de kip :)