Samosa
- Surinaams,
- 30-60 min.
Pittige pasteitjes.
Ingrediënten 4 personen
DEEG:0,5 kg margarine, 1 kg bloem, 1/4 lt. water, 1/2 el aromat
KIPVULLING:
500 g gekookte stukjes kipfilet, zonnebloemolie, 1 tl/el fijngehakte Mme Jeanetpeper (zonder zaadjes; anders te pittig), 1 el kerripoeder, 1/3 bosje fijngehakte selderij
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1951,40 kcal |
Koolhydraten | 178,83 g |
Eiwitten | 61,24 g |
Vetten | 107,88 g |
Benodigdheden
mengkom, 2 koekenpannen, ijsschep, karteldeeg-rolmesje, bakplaat, oven
Voorbereiding
Doe de bloem en aromat in een mengkom en voeg de koude margarine of boter toe. Met 2 messen zo klein mogelijk snijden en dan met luchtige vingers de boterblokjes door het deeg wrijven, tot het kruimels zijn. Voeg water toe en roer tot een goed deeg. Dan in de koeling zetten.
Als u een groengekleurd deeg wilt maken voor de vegetarische samosa, voeg dan wat fijngehakte gekookte spinazie of tayerblad toe, aan de helft van het deeg!
Bereidingswijze
Fruit de kip in hete olie en voeg kerriepoeder en Mme Jeanetpeper toe en dan de selderij, even laten sudderen.
Vegetarische samosa: 500 g fijngehakte diepvriesgroenten (wortel, knolselderij, prei, courgette)
De groenten ongekookt bakken in olie en ook kerriepoeder, peper en selderij toevoegen als bij de kipvulling.
Meng door zowel de kip als groenten: 700 g gekookte aardappelen met kerriepoeder gemengd.
Hak de kip fijn en meng de geprakte aardappel erdoor. Meng door de gebakken groenten de rest van de aardappel.
Rol het deeg uit tot langwerpige lappen van 2 mm dik en snijd er vierkantjes uit van 10-10 cm.
Met een ijsschep een bolletje vulling in het midden leggen, besproei het deeglapje met wat water en plak 2 tegenoverliggende punten tot elkaar dat het een driehoek wordt, goed aandrukken en met een karteldeeg-rolmesje de randen mooi wegsnijden.
Bak de samosa op een bakplaat in de oven in 20 minuten op 190 graden gaar.
Bron
Mavis Hofwijk, Catering Surinaams Buffet, Hakfort, A`dam-Z.O.