Dan dan noodles noedels

  • Chinees, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-08-2011
  • Dan dan noodles noedels

    Dan dan noodles noedels

    Dan dan noodles noedels

Kok Robin begint haar recept met: "I call this the spaghetti Bolognese from Sichuan: very popular around the world and everybody makes his own version. With less or more ingredients, sesame-paste or not, peanuts or not, lots of oil, spicy, not spicy, pork or beef and sometimes more like a soup than a bowl of noodles. This is my version, spicy and packed full of flavors". En dit blijkt helemaal bewaarheid te worden!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 400 gr gedroogde tarwenoedels, volgens de verpakking bereid (ik brak de noedels in de verpakking in kleinere stukken)

voor de noedelsaus:
- 2 el sesampasta of tahini
- 1 el sesamolie
- 1 el lichte of Japanse soyasaus
- 1 el Chinese zwarte azijn
- ½ el fijne kristalsuiker (weg te laten als gezoete zwarte azijn wordt gebruikt)
- 1½ el chiliolie (zie mijn recept hiervoor) of meer

voor de vleessaus:
- 400 gr runder- of varkensgehakt (ik gebruikte rund)
- 2 el gehakte knoflook
- 2 el gehakte gember
- 2 el gehakte bosui of sjalot
- 1 el Sichuanpepers uit de vijzel
- 2 el Shaoxing rijstwijn
- 3 el chilibonensaus (zie zo nodig http://www.aziatische-ingredienten.nl/chilibonensaus/#more-7997 ; ik wist de zakjes van "Sichuan Pixian Douban Co. Ltd" te vinden)
- bouillon of water (ik gebruikte runderbouillon)

voor de garnering:
- gehakte bosui of koriander
- gehakte geroosterde pinda`s (ik nam enkele royale handenvol, roosterde deze gedurende 1½ u in een oven op 125 gr, verwijderde de vliesjes en liet de keukenmachine even het hakwerk doen)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

noedelaus:
- meng alles, proef en voeg desgewenst extra hoeveelheden van de ingrediënten toe
- meng de saus met de gekookte noedels, just voldoende voor een dunne `coating` ervan; voeg zo nodig wat water toe indien het te droog blijkt

Vleessaus:
- roerbak het vlees totdat het gaar en bruin is; haal het uit de pan of schuif het opzij
- roerbak knoflook, gember, bosui en Sichuanpepers, meng daarna met het gehakt
- voeg de rijstwijn toe, wacht enkele seconden en voeg dan de chilibonensaus toe (ik maakte een kuiltje zodat de saus even op de bodem van de pan kon bakken)
- roerbak het gekruide gehakt gedurende 30 sec en voeg voldoende bouillon of water toe zodat het gehakt juist onder staat
- laat het ten minste (bij voorkeur langer) sudderen
- breng zo nodig op smaak met sojasuas of zout
- dik de saus zo nodig in door een papje van koud water en maïzena (ik deed dat niet omdat ik de boel met de noedels wilde mengen)

Bron

Kok Robin: http://kokrobin.wordpress.com/2010/03/06/dan-dan-noodles/

Serveertip

- serveer het gehakt op de noedels of meng het geheel
- strooi bosui of koriander erover, evenals gehakte geroosterde pinda`s

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten