Ingrediënten


tijd: 30-60 min.
keuken: Internationaal
soort_gerecht: Borrelhapje
eigen_keuken: Nee
vegetarisch: Nee

Hapjes / tapas

Verschillende warme en koude hapjes voor een tapas avond, een feestje of bij de borrel. Simpel, zonder teveel ingrediΓ«nten en iedereen lust ze! Alle hapjes kunnen (deels) van tevoren gemaakt worden.

Bereidingswijze

Gevulde cherrytomaatjes • Bakje cherrytomaatjes • Bakje roomkaas • Pesto Meng een half bakje roomkaas met een half potje pesto. Snijd de bovenkant van de cherrytomaatjes en bewaar de kapjes. Hol de binnenkant uit met een theelepel. Vul de tomaatjes met het roomkaas/pesto mengsel met een theelepel. Doe de kapjes terug op de tomaatjes. Gevulde eieren • 10 eieren • 3 el Mayonaise • Kerriepoeder • Bieslook • Zout en peper Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze schrikken. Pel de eieren, snijd ze doormidden en zorg hierbij dat de dooier in het midden zit. Prak de eieren met 3 el mayonaise fijn tot een smeuig mengsel. Voeg de kerrie toe en knip de bieslook erboven in stukjes. Voeg zout en peper toe. Gebruik een spuitzak of een diepvrieszakje om de halve eieren te vullen. Mini-satΓ©tjes • 500 gr kipfilet • 2 el Ketjap Manis • 1 tl Sambal Oelek • 2 teentjes knoflook • Zout en peper • Cocktailprikkers Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pers de knoflook en meng met de ketjap en sambal. Voeg zout en peper toe en laat 15 min intrekken. Doe de cocktailprikkers in een bekertje water. Rijg 2 Γ‘ 3 stukjes op een prikkertje. Bak de satΓ©tjes in ongeveer 7 min gaar in een grillpan of koekenpan met een klein beetje olie. Koud of warm serveren met evt. satΓ©saus. Pittige gehaktballetjes • 500 gr gehakt • Kleine ui • 2 teentjes knoflook • 1 ei • Paneermeel • 1 el Ketjap Manis • 1 tl Sambal Oelek • Zout en peper Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Meng alle ingrediΓ«nten met het gehakt en vorm kleine balletjes. Bak de gehaktballetjes in boter of olie aan tot ze bruin gekleurd zijn. Zet dan het vuur laag en laat met de deksel door garen. Regelmatig keren. Warm of koud serveren met een sausje. Tomatentaartjes • 8 plakjes bladerdeeg • 3 Γ‘ 4 tomaten • 1 ui • 2 teentjes knoflook • Blikje tomatenpuree • Oregano • Olijfolie • 1 ei • Zout en peper Verwarm de oven voor volgens de bereidingswijze op de verpakking van het bladerdeeg. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Snijd de tomaat in plakjes en de ui in halve ringen. Smeer in het midden van ieder plakje een beetje tomatenpuree. Beleg de saus met een paar plakjes tomaat en ui. Pers een beetje knoflook erover uit, strooi oregano, zout en peper eroverheen. Sprenkel een paar druppels olijfolie over de taartjes. Smeer om het beleg een beetje ei met een kwastje. De taartjes zullen in het midden laag blijven, maar de zijkanten gaan omhoog waardoor je een soort bakjes krijgt. Bak de taartjes in de oven volgens de bereidingswijze op de verpakking van het bladerdeeg. Gegratineerde champignons met kruidenboter • Bakje champignons • Bakje kruidenboter • Zakje geraspte kaas (bijv. Parmezaanse kaas) Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de champignons schoon en snijd de binnenkant eruit. De zaadlijsten hoeven niet helemaal verwijderd te worden. Doe een beetje kruidenboter in de champignons. Leg de champignons in een schaal en strooi er geraspte kaas overheen. Zet ongeveer 8 min in de oven. Carpaccio amuse • Pakje carpaccio • Rucola • Amuselepels Leg op iedere amuselepel een plakje carpaccio. Strooi hierover de pijnboompitten, Parmezaanse kaas en de dressing en vouw de plakjes dicht. Leg er een paar blaadjes rucola op. Tortilla`s • 4 eieren • 150 gr voorgekookte aardappelschijfjes • Room of melk • Zout en peper Kook de aardappelschijfjes een paar minuten voor in de magnetron (bijv. 4 min op 750 watt). Kluts de eieren, voeg hier een scheutje room of melk en zout en peper aan toe. Meng met de aardappelschijfjes. Maak een dikke tortilla in een koekenpan. Zet het vuur niet te hoog en leg er een deksel op. Draai de tortilla m.b.v. de deksel om. Zorg ervoor dat het ei overal gestold is. De buitenkant mag iets bruin gekleurd zijn. Snijd in parten of vierkante stukken. Serveer warm of koud. Tip: voeg wat gekookte en uitgelekte spinazie toe. Kipkluifjes • Kippenpootjes/kluifjes • Kipkruiden of: • 1 el Ketjap manis • 1 tl Sambal • 1 teentje knoflook • Zout en peper Wrijf de kippenpootjes in met de kipkruiden of marineer ze in de ketjap, sambal, uitgeperste knoflook en zout en peper. Bereid de kippenpootjes in de oven volgens de bereidingswijze op de verpakking. Serveer warm of koud. Wraps met zalm en roomkaas • 2 wraps • Bakje roomkaas • Zalm • Dille • Zout en peper Smeer de wraps in met roomkaas. Verdeel plakjes zalm over de wraps. Strooi dille en zout en peper over de zalm. Rol de wraps op, snij in stukjes en serveer met de zijkant naar boven. Komkommerschuitjes met tonijnsalade • 1 Komkommer • Blikje tonijn • 2 el Mayonaise • Bieslook • Tomatenketchup • Zout en peper Laat de tonijn uitlekken. Meng de tonijn met de mayonaise, bieslook, zout en peper en een scheutje tomatenketchup. Schil de komkommer, snijd in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Vul de komkommer met tonijnsalade en snijd in stukken. Strooi er versgemalen peper over.