Chow mein

  • Chinees,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 05-08-2011
  • Chow mein

    Chow mein

    Chow mein

Dit van oorsprong Chinese gerecht (chǎo miàn / 炒面) leerden wij in Nederland kennen via de Indische keuken. Vandaar dat wij het "Bami Goreng" noemen, maar in veel andere landen noemen ze het op zijn Chinees "Chow Mein". Hoe dan ook komt het op hetzelfde neer: gebakken noodles met stukjes vlees, vis, groenten, etc. Er bestaat geen vast recept voor Chow Mein, dit is wat "Kok Robin" laatst deed.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
- 3 gedroogde shii-takes
- 150 gr. tofu (voor een niet-vegetarische versie te vervangen door 150 gr varkenshaas)
- lichte sojasaus
- oestersaus
- Shaoxing rijstwijn
- (arachide)olie
- (sesam)olie
- handje sperziebonen, in kleine ruitvormige stukjes
- handje lente-ui
- 1 el gehakte knoflook
- 1 el gehakte gember
- 1/2 el gehakte Spaanse peper
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

- overgiet 3 gedroogde Chinese champignons met kokendheet water en laat een uurtje weken
- knijp uit en snijd om het steeltje heen in reepjes
- gooi de steeltjes weg en zet de reepjes klaar

Bereidingswijze

- marineer de tofu (of varkenshaas) in ½ el lichte sojasaus, ½ el oestersaus en
½ el Shaoxing rijstwijn
- roerbak op hoog vuur bruin, maar nog niet helemaal gaar.
Schep op een bordje en zet apart
- meng ook meteen even het woksausje dat later wordt gebruikt: 1 el lichte sojasaus
1 el Shaoxing rijstwijn en ½ el oestersaus
- kook volgens gebruiksaanwijzing 150g tarwe noodles, giet af en spoel onder de koude kraan tot ze door en door koud zijn. Besprenkel met een beetje (sesam)olie om plakken te voorkomen. Zet apart.
- bak 1 el gehakte knoflook,
1 el gehakte gember, de sperzieboontjes, de in reepjes gesneden shii-takes en ½ el gehakte spaanse peper zo`n 2 min op gematigd vuur
- zet het vuur hoog en voeg de noodles toe; roerbak een minuutje of zo en voeg dan het woksausje toe. Warm goed door
- voeg roergebakken tofu (of varkensvlees) toe en warm ook door
- proef en voeg sojasaus of zout naar smaak toe. Garneer met ringetjes lente-ui en besprenkelen met wat sesamolie.


Bron

http://www.aziatische-ingredienten.nl/chow-mein-recept/#more-13637

Serveertip

Tip van "Kok Robin": keep it simple, voeg niet een hele zak wokgroenten toe. Wil je meer groenten eten? Serveer ze apart! Net als met Italiaanse spaghetti is het gewoon lekkerder als de pasta de hoofdrol speelt en niet het vlees, de vis of de groenten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

robinook avatar
robinook 08-08-2011

Hoi Jurie. Ik vind het best leuk dat je blijkbaar fan bent van mijn recepten, maar ik vind het minder leuk dat je ze integraal met foto en al van mijn site overneemt. Waarom zou je dat doen? Ze staan daar toch goed? Ik zou het leuker vinden als mensen ze daar lezen en niet op smulweb. http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/recepten/

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten