Vette bek spaghetti

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Vette bek spaghetti

    Vette bek spaghetti

    Vette bek spaghetti

  • Vette bek spaghetti

    Vette bek spaghetti

    Vette bek spaghetti

Dit recept komt uit Het Grote Heleen van Royen Zomerboek. Winnen? Klik hier >>

In mijn vorige leven was ik getrouwd met mijn vorige man en woonde ik in een woonboot in Vijfhuizen. De beste vriend van mijn vorige man heette Ronald, al noemde mijn man hem liever bij zijn koosnaam: Pikkebol. Op zeker moment lag Pikkebol in scheiding en vertoefde hij veelvuldig op onze woonboot, waar hij met mijn man jonge jenever dronk en zich dienstbaar maakte door te koken.

Pikkebol kende zegge en schrijve één recept: spaghetti met spekjes. `Leer me alsjeblieft die spaghetti van jou te maken,` vroeg ik hem. Dat deed hij. Pikkebol is inmiddels uit mijn leven verdwenen, net zoals mijn vorige man, maar van zijn spaghettirecept heb ik nog elke week plezier.

Thuis noemen wij het vette bek spaghetti, omdat dat is wat je ervan krijgt, een vette bek, maar misschien moet ik het voor de gelegenheid omdopen tot spaghetti van Pikkebol: ere wie ere toekomt.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 500 gram spaghetti
- 600 / 800 gram magere spekreepjes. Pikkebol sneed handmatig een stuk mager ontbijtspek in reepjes, ik houd het bij machinaal gesneden reepjes, die zijn ook prima.
- 1 blik tomatenblokjes
- paar tenen knoflook
- sambal of chilipepertjes
- olijfolie
- geraspte Parmezaanse kaas
- peper
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1113,95 kcal
Koolhydraten 94,28 g
Eiwitten 47,52 g
Vetten 59,62 g

Bereidingswijze

Zet een grote koekenpan op het vuur en giet er een gulle laag olijfolie in, de bodem moet helemaal bedekt zijn.

Als de olie goed warm is, knijp je er drie of vier tenen knoflook boven uit. Je doet er een paar theelepels sambal bij en/of een aantal chilipepertjes. Hoe meer knoflook en sambal/chilipepers, des te pittiger het wordt, dat hoef ik niet uit te leggen, toch?

Roer de sambal en de knoflookstukjes goed door de olijfolie. Als de knoflook lichtbruin is, giet je het geheel door een metalen zeef, om de knoflook- en sambalresten te verwijderen.

De gezeefde olijfolie gaat terug in de pan en op het vuur.

Doe de spekreepjes in de hete olie en laat die even bakken.

Nu mag het blik tomatenblokjes erbij. Terwijl dit pruttelt, kook je de spaghetti beetgaar. De rode saus is klaar als het vocht van de tomatenblokjes is verdampt en de saus er lekker glimmend en vet uitziet.

Doe gekookte spaghetti op een bord met een paar flinke lepels van de rode saus met spekjes eroverheen.

Bron

Pikkebol

Serveertip

Garneren met vers gemalen peper en wat geraspte Parmezaanse kaas.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten