Salade van quinoa, avocado en tuinbonen

  • Fusion,
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 15-07-2011

Dit is een recept van Yotam Ottolenghi uit zijn boek Plenty. Anneke Hage schreef er een kookboekrecensie over . Recepten uit de Joods- Arabische cultuur zijn altijd overvloedig (ruime portionering); meestal begin ik de hoeveelheden eerst eens te halveren.
Deze kleurige salade is als lunchgerecht geschikt voor 6 personen. Ik maakte de helft als bijgerecht en we aten er met 5 personen van!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
200 g quinoa
500 g gedopte tuinbonen
2 middelgrote citroenen
2 kleine avocado′s
2 tenen knoflook, fijgehakt
200 g lange radijzen, overlangs doormidden gesneden
50 g paarse radijscress (of kleine paarse basilicumblaadjes)*
1 el gemalen komijnzaad
3/4 dl olijfolie
1/4 tl gedroogde chilivlokken
zout en zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
fijne zeef

Voorbereiding

Doe de quinoa in een pan met ruim water, breng aan de kook en laat 8-9 minuten zachtjes koken. Giet af door een fijne zeef en spoel met koud water af. Laat uitlekken en droog worden.

Doe de tuinbonen in een pan met ruim kokend water, breng weer aan de kook en giet vervolgens af in een vergiet. Spoel ze koud onder de kraan en duw de bonen uit de vliezen (dubbel gedopt).

Schil de citroenen, snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit en vang het sap op in de kom waar je de stukjes citroen in doet. Knijp de vliezen uit om zoveel mogelijk sap te hebben.

Bereidingswijze

Schil de avocado′s, snijd doormidden en verwijder de pit. Snijd de helften in dunne plakken en haal ze door het citroensap tegen verkleuring.

Doe de droge quinoa in een mooie schaal. Voeg tuinbonen, knoflook, radijs, de helft van de cress, de komijn, olijfolie en chilivlokken toe.
Wat je moet doen met de ontvliesde citroen staat niet in het recept(!?) Ik heb de stukjes door de salade gedaan.
Schep de salade voorzichtig om, maak op smaak met zout en peper en garneer met de rest van de cress.

Bron

Plenty, Yotam Ottolenghi

Serveertip

* Het gaat bij Ottolenghi zowel om smaak als om kleur. De cress zorgt hier voor de spectaculaire kleur (paars). Het is geen ramp als je die cress niet kunt vinden of wilt gebruiken (EHEC bacterie)en voor de paarse basilicum moet je een goede toko in de buurt hebben. Ik heb er deze keer wat gewone basilicum doorheen gedaan. Iets minder spectaculair van kleur, maar nog steeds lekker!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

FJbaktpannenkoeken avatar
FJbaktpannenkoeken 15-07-2011

Klinkt goed. Hier staat al tijden een pak quinoa in de kast, te wachten op een recept-idee. Nou, dit lijkt me wel wat :-) Groet, FJ

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten