Ajvar zelf maken

  • Balkan, Saus/dressing
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-07-2011
  • Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

  • Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

  • Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

    Ajvar zelf maken

Ajvar kunt je natuurlijk uit een potje kopen bij Turkse winkels, maar zelf maken is leuker en lekkerder volgens mij. Ajvar word gemaakt van geroosterd aubergine en paprika, als in de herfst deze groenten goedkoop zijn. En in potten houd het lang goed in koelkast.

Deel dit recept

Ingrediënten
8-12 verse rode paprika
4 middelgrote aubergines
1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
zout
peper
verse peterselie, fijn
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1. Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid blaren en zwart worden. (of koop uit potje)
2. Leg de geroosterde groenten in een plastiek zak en laat ze stoom voor 10 min..
3. Verwijder schil van paprika en aubergine.
4. Pureer in keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een ​​enigszins stevige massa te vormen.
5. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui tot zeer zacht.
6. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten.
7. Haal van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
8. Roer met garde in een dunne straal de resterende olijfolie door mengsel tot alle olie is opgenomen. (als jij geroosterd paprika en aubergine uit potjes gebruikt, gebruik jij deze olie om dit glad te maken)
9. Voeg erbij de citroensap of azijn en zout en peper.
10. Doen in flessen en verzegel.
11. Vlak voor gebruik roer jij de peterselie erdoor.

Bron

proeven en experimenteren

Serveertip

Serveer als tapas op brood of platte pita brood met stukjes feta kaas. Ajvar past ook goed bij geroosterd vlees of gevogelte.
Voor een pittig ajvar meng jij er chili vlokken door.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Mirnyo avatar
Mirnyo 01-08-2013

SUPER, net terug van vakantie uit Kroatie en er verslaafd aan geraakt. Uiteraard vergeten een pot te kopen.... wist niet dat het in Nederland ook wel verkrijgbaar is, maar ga het nu liever zelf maken.....

omajan avatar
omajan 29-05-2013

Gisteren teruggekomen van een vakantie in kroatie. Daar voor het eerst ajvar gegeten. Heerlijk. Nu kan ik het zelf maken. Bedankt Deon. Groetjes Marianne

misspiggie avatar
misspiggie 15-05-2013

Dag Deon, heb net een pot gekocht bij de turkse winkel. Had niet gekeken op smul. Nu dus maar te laat. Als de pot leeg is probeer ik het zelf. Kende het niet.Kan wel even duren eerst de pot leeg maar als ik `m gemaakt heb hoor je het nog. groet Jeannette

marya1 avatar
marya1 14-03-2012

gevonden neem het gelijk mee groetjes marya

laila4 avatar
laila4 14-07-2011

ziet er heerlijk uit!

annemarie49a avatar
annemarie49a 12-07-2011

Hallo Deon.Ik ken het niet,maar ga het uitproberen.gr annemarie

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 10-07-2011

Deon; dit gerecht ken ik niet, maar aubergines vind ik heel lekker. Ik heb zo``n idee dat ik dit wel lekker zal vinden. Ik neem het mee en laat je iets weten als ik het gemaakt heb. Bedankt, Margrit

elenna avatar
elenna 08-07-2011

oooh ik ken dit recept! het is zoo lekker! lekker dippen met een broodje!

pwiggers avatar
pwiggers 08-07-2011

Tot nu toe ui een potje gekocht. OOk lekker, maar nu ga ik het zelf proberen. Bedankt. Petra

fleurjosephine avatar
fleurjosephine 08-07-2011

Vaak gegeten in Turkije, nu eindelijk het juiste recept om het zelf te maken, bedankt!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten