Tjauw-Min Moksie (gemengd noodle-miegerecht)

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-07-2011

jauw-Min is met de komst van de Chinezen naar Suriname gebracht; het belangrijkste ingrediënt hiervan is tjauw-min mie, ook wel aangeduid als import mie of Chinese noodle; aangezien de tjauw-min mie op een bijzondere wijze tijdens het productieproces gestoomd wordt, is het licht verteerbaar. De Creolen hebben dit gerecht een eigen Surinaams karakter gegeven door dit gerecht te combineren met de befaamde Moksie Metie.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
-500 gram Tjauw-Min Mie
-5 eetlepels Faja Lobi Bami (roerbakmix)
-4 theelepels Exotimex
-Knoflook
-1 Madam Jeanette peper
-Faja Lobi Losie Foroe (marinade)
-Faja Lobi Moksie Metie (marinade)
-Faja Lobi Kip in Masala (marinade)
-2 stengels prei
-1 stuk wortel (winter-)
-1/2 ui
-250 gram kipfilet
-3 eieren
-olie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
koekenpan/pan

Voorbereiding

Snijd de kip in lange stukken van bijv. 20x4 cm en verdeel het in 3 gelijke delen voor de 3 verschillende marinade`s; per deel marineren met één marinade.Vervolgens het vlees in de oven of combimagnetron gaar bakken. Snijd het vlees in reepjes. De eieren in 3 eetlepels hete olie enkele minuten roerbakken en daarna afscheppen. Marinadetip: in Suriname wordt het vlees één nacht tevoren in de koelkast in de marinade gezet, het vlees smaakt dan lekkerder en wordt hierdoor 2-3 uur marineertijd bespaart.

Bereidingswijze

De tjauw-min mie in ruim kokend water in circa 2 minuten snel gaar koken, daarna direct wassen met koud water en laten uitlekken. Fruit de ui, knoflook en de peper in 13 eetlepels olie lichtbruin en voeg hieraan toe de prei en de winterpeen in reepjes gesneden, goed omscheppen en vervolgens de bami (roerbakmix) toevoegen. Het geheel enkele minuten roerbakken, de tjauw-min mie hieraan toevoegen en het op een laag vuurtje, onder voortdurend omscheppen, 5 minuten opbakken; de laatste minuut de eieren en de taugé toevoegen en goed omscheppen. Eventueel zout naar smaak toevoegen.

Serveertip

Serveertip: Serveren met de bereide kip.

Variatietip: Serveer de Tjauw-Min eens met o.a. Drumsticks, Kippenbouten, Kip-Rollade, Kippenlevertjes met aardappelsticks.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten