Basisrecept voor risotto van Jamie

  • Italiaans,
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 01-07-2011

Een basisrecept voor risotto, je bereidt de risotto voor de helft en laat het afkoelen op een met bakpapier belegd bakblik, dan gaart het niet door. Ik maak het voor 8 personen, verdeel het in tweeën, een helft laat ik afkoelen en de andere helft maak ik af met ander ingrediënten zoals b.v. kerstomaatjes, asperges, spinazie en geitenkaas. Reuze handig, je bent veel sneller klaar de tweede keer. Het is een techniek die de restaurants gebruiken.
Kijk op mijn pagina voor het recept risotto met tomaat en basilicum http://www.smulweb.nl/recepten/1392201/Risotto-met-tomaat-en-basilicum. Dat is een vervolg op dit basis recept en kun je zien hoe het verder gaat

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 liter groente- of kippenbouillon
2 eetlepels olijfolie
1 lepel boter
1 grote ui, gepeld en fijngehakt
4 tot 5 stelen bleekselderij, schoongemaakt en fijn gehakt
600 gram risottorijst
2,5 dl vermouth of droge witte wijn
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zet een met bakpapier bedekte bakplaat klaar. Breng de bouillon in een pan tegen de kook aan.

Bereidingswijze

• Doe de olijfolie en de boter in een grote pan en doe er de ui en de bleekselderij bij.
• Bak ze op een laag pitje tot ze zacht zijn, ca. 15 minuten, ze mogen niet bruin worden
• Voeg de rijst toe, die gaat sissen en zet het vuur hoog. Zorg dat de rijst en de groenten niet aanzetten, hou het in beweging
• Giet er in een keer de wijn of vermout bij, blijf roeren tot het verdampt is
• Schep met een soeplepel bouillon aan de rijst toe , roer en wacht tot het vocht helemaal is opgenomen. Zet het vuur laag zodat de rijst niet te heftig kookt, anders wordt de buitenkant zacht en blijft de kern hard. Het moet ook niet al te zacht gaan anders krijg je rijstpudding.
• Blijf scheppen bouillon toevoegen tot alle bouillon op is. Dit moet ongeveer 14 tot 15 minuten duren. Je hebt dan rijst die al zacht begint te worden, maar nog een beetje al dente is.
• Kiep de helft van de rijst op de bakplaat en zet de plaat op een koude plek zodat de rijst kan afkoelen.

Gebruik voor de andere helft van de rijst nog ca. 7 dl vocht naar keuze en de ingrediënten naar keuze.

• Schraap de rijst van de plaat en doe ze in een tupperware doos. Zet deze in de koelkast tot je de risotto af wil maken. De rijst blijft op deze manier een paar dagen goed.

Bron

Kook met Jamie

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten