Fryske sûkerbôle

  • Nederlands, Brood
  • 60-120 min.
  • Fryske sûkerbôle

    Fryske sûkerbôle

    Fryske sûkerbôle

  • Fryske sûkerbôle

    Fryske sûkerbôle

    Fryske sûkerbôle

Dit recept voor Friese suikerbrood is iets rijker dan de brood van de bakker, structuur van de brood zelf lijkt meer op brioche. Heerlijk met een laagje roomboter en een kop thee of koffie.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
250 g melk
3 eetlepels gembersiroop
1 theelepel zout
1 eetlepel vanillesuiker
1 ei
2 volle theelepels gedroogde gist
40 g roomboter, heel zacht
500 g bloem
200 g suikerparels
1 theelepel kaneel
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 269,96 kcal
Koolhydraten 51,27 g
Eiwitten 6,65 g
Vetten 3,87 g

Voorbereiding

De melk opwarmen (handwarm, zeker niet te heet), daarin de vanillesuiker, zout, gembersiroop en gist oplossen. De ei en roomboter toevoegen, goed door elkaar heen roeren. Daarna alle bloem in een keer en heel zacht en enigszins plakkerig deeg van kneden. Het kan gewone bloem zijn, maar ik gebruik een bloemmengsel: de helft gewone bloem en de helft broodmeel. Met dat laatste bedoel ik pure broodmeel, zonder toevoegingen. Het deeg afdekken met een schoon theedoek en laten rijzen tot het verdubbeld is.

Bereidingswijze

Daarna op een licht bebloemde aanrecht tot een langwerpige rechthoek uitrollen. Bestrooien met de parelsuiker en kaneel, de suiker moet licht ingedrukt in het deeg worden. Als parelsuiker echt niet verkrijgbaar is, kunnen gebroken suikerklontjes gebruikt worden, werkt net zo goed. Het deeg heel stevig oprollen zo dat het in een beboterde en bestrooide met suiker brood of cakevorm past.
Even laten rijzen, naar wens bestrijken met losgeklopte ei of room en bakken in voorverwarmde oven (180C), zo`n 40-50 minuten.

Bron

www.bonnefooigastronome.nl

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

bonnefooigastronome avatar
bonnefooigastronome

Doorsturen

Home Recepten