1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Roomijs

Roomijs

Door: marjaerich

  • Nederlands, Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 20-06-2011

Ingrediënten 4 personen


1 vanillestokje
250 ml slagroom
4 eierdooiers (of 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel)
150 g witte basterdsuiker
250 ml volle melk


Verder heb je nodig


IJSMACHINE
2 Kommen
Kunststof diepvriesdoos met deksel (inhoud 1,5 l)..

Roomijs
Roomijs
Roomijs
Roomijs
walnoot
walnoot
Roomijs
Roomijs
Roomijs
Roomijs

Roomijs uit de ijsmachine
met drie verschillende aardbeien variatie´s.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vanillestokje met scherp mesje in lengte halveren, met punt van mes voorzichtig binnenste zwarte merg eruit schrapen, zodat er geen deeltjes van vanillepeul loskomen.


In kom slagroom met mixer half stijf kloppen. In andere kom eigeel of eierdooiers met basterdsuiker met mixer tot dikke, bleekgele crème kloppen. Vanillemerg erdoor roeren.


Geleidelijk, al kloppend, melk bij dooiermengsel schenken. Lobbige slagroom erdoor scheppen en roeren tot homogeen mengsel ontstaat.


Motordeel in deksel van ijsmachine klemmen. Koelbak uit diepvries nemen en in ijsmachine leggen. Roerder op koelbak zetten en deksel vastklikken. Machine inschakelen op stand voor compact ijs.


Mengsel via vulopening in kom schenken en in 40-50 min. tot smeuïg ijs laten draaien. Na 30 min., als ijs stevig is, eventuele smaakvariaties toevoegen via vulopening.

Bereidingswijze

Smaakvariaties:
Voeg na 30 minuten, als het ijsmengsel bijna klaar is, via de vulopening ingre-diënten toe:
grofgehakte ongezouten noten (bijv. walnoten, pecannoten, hazelnoten, pinda`s of pistachenootjes) in stukjes. Gesneden fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen.
Gepureerde banaan of hele bessen.
Grofgehakte chocolade of smarties, marssen. fijngesneden zachte karamel In rum gewelde rozijnen. Kaneel met verbrokkelde speculaas koekjes.

Drie soorten aardbeienijs Roomijs met aardbeien:
Maak vanilleroomijs volgens het basisrecept.
Snijd 250 g aardbeien in kleine stukjes of prak ze grof met een vork. Strooi er 2 eetlepels poedersuiker over en voeg de aardbei na 30 minuten draaien toe aan de roomijsmassa.
Of pureer 250 g aardbeien met 2 eetlepels citroensap en 50 g witte basterdsuiker.
Wrijf de zoete puree door een zeef. Maak vanilleroomijs volgens het basisrecept. Schep de ijsmassa in een diepvriesdoos en spatel er met een eetlepel de aardbeipuree door, zodat gemarmerd ijs ontstaat.

Aardbeiensorbetijs:
Los 300 g suiker op laag vuur al roerend op in 300 ml water en laat de siroop afkoelen. Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 eetlepels citroensap en 100 ml water in een keukenmachine. Meng de suikersiroop erdoor en draai de aardbeimassa in de ijsmachine in ca. 45 minuten tot ijs. Laat het ijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer. Smaakvariaties: kook repen citroen- of sinaasappelschil of 1 gekneusde serehstengel (citroengras) mee met de suikersiroop. Of meng wat versgemalen peper, fijngesneden verse munt of basilicum door het sorbetijs.

Aardbeienroomijs:
Maak 500 g aardbeien schoon en pureer het vruchtvlees met 2 eetlepels citroensap in een keukenmachine. Meng er 200 gram witte basterdsuiker en 250 ml slagroom door. Klop 1 cup gepasteuriseerd eigeel (pak à 6 stuks) door de aardbeimassa en draai er in de ijsmachine in ca. 45 minuten ijs van. Laat het roomijs nog minstens 1 uur opstijven in de vriezer.

Yoghurtsoftijs:
Roer in een kom 500 ml volle yoghurt los met 125 ml slagroom en 125 g witte basterdsuiker. Roer er het sap en de fijne rasp van 1 limoen ,1 kleine citroen of 1/2 sinaasappel door. Sla voor extra luchtigheid eventueel nog 1 cup gepasteuriseerd eiwit (pak à 6 stuks) stijf en schep dat erdoor.
Schakel de ijsmachine in op de softijsstand en schenk het yoghurtmengsel via de vulopening in de kom. Draai er in ca. 20 minuten softijs van. Softijs kan niet bewaard worden, dus schep het direct in een glas of in een koekbakje. Ook lekker volgens dit recept: vruchtenyoghurt (geen extra suiker nodig) of volle yoghurt met 125 g gepureerd fruit.



Indien ijs niet direct gegeten wordt, met spatel in schone diepvriesdoos scheppen. Tot gebruik (maximaal 1 week) in diepvries bewaren. IJs uit diepvries nemen en in koelkast in 15-20 min. of op aanrecht in 5-10 min. op goede temperatuur laten komen.

Serveertip

IJsboltang in kom met warm water dompelen, droogschudden en mooie gladde bollen van ijs scheppen.

Als je het ijs zonder een machine maakt is het belangrijk dat je om het uur het ijs stevig omroert zodat je een luchtig roomijs krijgt.

Bron

AH



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marjaerich
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top