Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Vlaamse Vogelnestjes

Vlaamse Vogelnestjes

Door: molenmeisje

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 05-06-2011

Ingrediënten 2 personen


  • voor de vogelnestjes
  • 300 gram gemengd gehakt
  • 2 medium eieren en een half geklutst eitje
  • 1 el paneermeel of beschuitkruim
  • klontje boter
  • nootmuskaat, peper en zout (of gehaktkruiden)
  • voor de tomatensaus
  • 1 ui
  • scheutje olijfolie
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl sambal (zou je weg kunnen laten)
  • 1 tl suiker
  • verse kruiden: tijm, oregano en basilicum
  • klein scheutje rode wijn



Verder heb je nodig


Oven

vogelnestjes

Niet moeilijk om te maken maar wel met een schitterend eindresultaat en...... super lekker

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de eieren hard in 9 minuten ( gebruik bv kwarteleitjes voor kinderen anders wordt de bal zo groot. Deze kook je in 5 minuten) Pel ze en zet ze opzij.
Kneed je gehakt met paneermeel, peper zout en nootmuskaat tot een stevig maar niet te droog mengsel. Verdeel het gehakt in 2 stukken. Leg een stuk gehakt in je hand en maak er een kuil in. Hierin komt je ei. Kneed het gehakt eromheen tot je een naadloze bal krijgt die het ei naadloos omsluit.
Leg de ballen even in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui grof. Snijd de geschuilde tomaten in stukken. ( of neem een blik tomatenblokjes)

Bereidingswijze

Bak de ballen in de boter voorzichtig rondom bruin. Rol ze regelmatig om. Ze hoeven vanbinnen niet gaar te worden. Leg ze vervolgens in een ovenschaaltje met de jus en bak ze 25 minuten. ( prik diep in je vogelnestjes om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen vleesrestjes aan je prikker blijven kleven zijn ze gaar. )
Maak ondertussen de tomatensaus.
Verhit in een stoofpannetje de olie en fruit hierin de ui goudgeel. Voeg de suiker, tomatenpuree en sambal toe. Laat dit onder goed roeren enkele minuren meebakken. Doe de rode wijn erbij en laat deze al roerend verdampen. Doe de geschilde tomaten erbij. Hak de kruiden fijn ( behalve de basilicum) en doe deze bij de saus. Laat deze zachtjes 10 minuten pruttelen. Mix deze vervolgens met de staafmixer zeef tot slot je saus. Druk het met een pollepel door de zeef. De pulp die overblijft mag weg.
Maak de saus op smaak met peper en zout.

Serveertip

Snijd de gehaktballen door en leg de helften op het bord. Schenk er enkele lepels tomatensaus rond. Garneer met wat gescheurde basilicumblaadjes. Wij aten er bloemkool en nieuwe aardappels bij. Ook patat of puree smaakt prima.

Bron

Dagelijkse kost Jeroen Meus



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van molenmeisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top