Siu Ab (Pekingeend)

  • Chinees, Streekgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 31-05-2011
  • Siu Ab (Pekingeend)

    Siu Ab (Pekingeend)

    Siu Ab (Pekingeend)

Het begin van de Chinese kookkunst gaat ongeveer 4500 jaar terug. Zo werd er duizenden jaren geleden al geëxperimenteerd met eten. De invloed van eten op je lichaam en geest, de snelle manier van koken met zo min mogelijk gebruik van brandstof en het gebruik van artistiek gevoel en fantasie, door kleuren te combineren en ingrediënten samen te stellen die de evenwicht en harmonie zorgde.

De Chinese keuken is rijk aan verscheidenheid. Op het menu van de lokale restaurants kun je vele gerechten met groenten, rijst en noedels, vis en insecten vinden maar ook vlees zoals kip, rund, varken en soms ook hond en kat. De Chinezen eten met stokjes…oefening baart kunst. In restaurants hebben ze geen babi pangang of fu yung hai (Dit is de Indische keuken). Wel de overheerlijk Siu Ab/Pekingeend.

De Chinese keuken wordt verdeeld in 4 keukens. De Peking keuken (verfijnd en keizerlijk), de Kantonese keuken (pittig), de Szechuan keuken (mild) en de Shanghai keuken (gezond en weinig vet).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 1 hele panklare eend
- 1 kleine ui, gepeld
- 3 teentjes knoflook, fijn gemalen
- 1 stukje gember van ca. 5 cm
- 2 steranijs
- Mengsel van 1 eetlepel zout, 1 eetlepel vetsin, 1 eetlepel suiker en ½ theelepel five spice powder
- 1 kopje witte azijn
- 1 kopje Chinese rode azijn
- 1 kopje maltose/suikersiroop
- Water
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Vul de binnenkant van de eend met de ui, knoflook, gember en het zout mengsel en daarna dichtnaaien.
- Meng de azijn met de maltose en breng ruim water in een grote pan aan de kook.
- Dompel de eend in het hete water 30 seconden en begiet deze met het azijn mengsel boven een grote lege pan. Herhaal de handeling 3 keer.
- Hang de eend op een plek op de tocht voor 24 uur.
- Verhit de oven op 180 graden en rooster de eend voor ongeveer 1 ½ uur gaar.

Bron

Asia Travelers weblog

Serveertip

Lekker met groente en rijst.

Laatste reacties

maryarends avatar
maryarends 30-12-2011

vraagje wat moet je doen met de steranijs

swampie1 avatar
swampie1 07-06-2011

heb je hem zelf al gemaakt?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten