1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Groentechips met dukkah (warm notenmengsel)

Groentechips met dukkah (warm notenmengsel)

  • , Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 19-05-2011

Ingrediënten 4 personen


Voor de groentechips:
arachideolie om te frituren
1 gekookte rode biet
1 winterwortel
2 pastinaken


Voor de dukkah (warm notenmengsel)
100 g pistachenoten
100 g blanke amandelen
50 g hazelnoten
1 el venkelzaad
2 el sesamzaad
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl grof zeezout


Verder heb je nodig


Vijzel
Keukenmachine (blender) voor het fijnmaken van de noten
Keukenmachine / mandoline voor het snijden van schijfjes


Voor groentechips zijn vooral knollen en wortels geschikt. Gewoon experimenteren met allerlei groenten. Wat zout erover en je hebt een lekkere snack.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Rooster alle noten samen in een droge koekenpan, tot ze beginnen te kleuren. Voeg de specerijen en het zout toe en rooster deze nog 1 min. mee.

Stamp het warme notenmengsel (= dukkah) in een vijzel fijn. De noten kunnen alvast fijngemalen worden met behulp van de blender. De massa blijft dan korrelig. Met de vijzel wordt het bijna pasta.

Verwarm intussen de frituurolie tot 180ºC.

Schil de gewassen groenten dun. Schaaf ze in flinterdunne repen. Dep de plakjes goed droog met keukenpapier.

Frituur de groenteplakjes in porties 2-3 min., tot het bruisen stopt en ze net beginnen te kleuren. Laat de chips uitlekken en krokant worden op keukenpapier.

Bestrooi ze royaal met dukkah.

Serveertip

Groentechips zijn te maken van veel wortels en knollen. Pastinaak, biet, schorseneer... Winterwortel blijft vochtig in het midden en wordt dus niet knapperig, gebruik in plaats daarvan waspeentjes.

Groenten na het snijden wassen om wat van het zetmeel eruit te halen (dat vervuilt de olie). Na het wassen goed afdeppen.
De schijfjes moeten flinterdun zijn en de olie steeds goed heet.

Steeds in kleine hoeveelheiden frituren, omdat de olie anders te sterk afkoelt en de chips dan veel vet opnemen.

In plaats van frituren kun je de chips ook klaarmaken in de AirFryer (dan zijn maar een paar druppels olie nodig) of drogen in de oven bij een temperatuur van 80-100ºC met de ventilator aan en de deur op een kier.

Bron

Elle Eten 04-2010



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Dezine


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Dezine
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top