Het perfecte bisquit, een top-banketbakker waardig

  • Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 16-05-2011

Als je deze taart ooit hebt gemaakt laat je het recept nooit meer gaan... je kunt hem zo eten als sponzige cake, of vullen en versieren op alle mogelijke manieren. Ik maak hem keer op keer met heel veel succes! Gevonden op een amerikaanse site dus met `cups`, ik gebruik een standaard Douwe Egberts mok en dat gaat perfect maar hierbij ook de omgerekende europese maten.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
6 eieren, dooiers en wit gesplitst
1 1/3 cup bloem (171 g)
2/3 cup + 1/3 cup fijne suiker (totaal 201 g)
1/4 tl zout
1 dl sinasappelsap
3 tl sinasappel zeste (het buitenste velletje zonder het wit!), geraspt
1 tl bakpoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
oven, taartvorm 24 cm diam, 5 cm hoog, bakpapier, beslagkom, mixer, pan

Voorbereiding

zet de oven aan op 200 graden (gewone stand: boven en onderhitte)

bekleed de onderkand van de bakvorm met een schijf beboterd bakpapier, beboter ook de randen van de springvorm.

breng 1/2 pan water aan de kook en doe daarna het vuur uit.

Bereidingswijze

Zet de beslagkom op de pan warm water (zonder dat de kom het water raakt, moet gewoon heet water zijn), doe de dooiers van de eieren met de 2/3 cup suiker in de kom en mix met gardes gedurende minstens 7-8 minuten. Het mengsel wordt een stevig glanzend bleekgeel schuim, het volume neemt minstens 4 keer toe. Dit is de allerbelangrijkste stap om je taart luchtig en sponzig te laten worden, liever een paar minuten meer dan te weinig mixen.

Voeg sinasappelrasp en sinasappelsap toe en mix nog enkele minuutjes.

klop nu de eiwitten stijf met het bakpoeder tot het pieken vormt. Houdt apart.

Voeg vervolgens de bloem en het zout toe aan de eigeelmix en meng goed doorheen, maar niet te lang meer.

Voeg dan eerst een paar lepel eiwit toe, meng voorzichtig onder het deeg, en `plooi` vervolgens de rest van het eiwit door het deeg, het is niet erg als er hier en daar nog een brokje eiwitschuim in je deeg zit, het deeg moet vooral zo luchtig mogelijk blijven.

Doe onmiddelijk over in de springvorm, voor het zelfs maar een ietsiepietsie kan inzakken, en laat een kwartier garen op 200 graden.

Doe dan de oventemperatuur op 175 graden, en laat rustig verder garen tot de bovenkant goudbruin is geworden. (ong 30 minuten). Als het goed is komt het deeg tot net aan de rand van de vorm.

Controleer dan met een priem of mes of het deeg niet meer vochtig is: zodra je mes er schoon uit komt is het ok. Als je de taart langer laat garen wordt hij te droog.

De taart uit de oven halen en onmiddelijk omkeren op een rooster. De vorm ervan afhalen, het bakpapier van de nog warme taart halen en de vorm er weer overheen zetten. De taart in de vorm volledig laten afkoelen (zo verspreid het vocht zich mooi egaal binnenin de taart)

versieren naar wens: met abrikozenjam, slagroom, botercrème, chocolademousse, marsepijn, vruchtjes (bij vruchten wel altijd zorgen dat je eerst een laagje botercrème of slagroom smeert, zodat het sap niet kan weglekken)

Bron

Orange Sponge Cake, taste of home

Serveertip

het mooie van dit bisquitdeeg is dat het zelfs zonder versiering lekker is: geen smaakloos droog deeg maar vol van smaak en luchtig maar toch stevig. Echt een blijvertje!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten