1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Terrine van kip en eendenlever met banyuls

Terrine van kip en eendenlever met banyuls

Door: jokevd1

  • Frans,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 07-05-2011

Ingrediënten


2 kg kippenbouten
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 sjalot
1/2 winterpeen
1 prei, alleen het wit
paar takjes tijm
paar blaadjes laurier
250-500 ml Banyuls
*300 gr eendenlever (naar smaak meer eendenlever)
10 blaadjes gelatine
zout en peper

*erbij;
3 halve asperges p.p
1/2 vanille stokje
(druivenpit)olie
toast van brioche


Verder heb je nodig


Keukenmachine, zeef,schuimspaan terrinevorm of cakeblik, bekleed met plasticfolie

Terrine van kip en eendenlever met Banyuls

Heerlijk, zuivere smaak

Heerlijk, zuivere smaak

Begin 1-2 dagen van te voren
Een recept uit Elle Eten met Banyuls, dat is een wijn die zowel als aperitief als dessertwijn gedronken wordt. Het recept riep wat vragen op en is door mij op sommige punten gewijzigd (*). Geschikt als buffetgerecht, lunch- of voorgerecht. Combineert goed met gegrilde asperges en toast van brioche .

Ontdek meer:

Voorbereiding

Trek het vel van de kippenbouten en leg ze in een (snelkook)pan. Snijd alle groenten in stukken en verdeel over de bouten. Steek tijm en laurier ertussen. Bestrooi met zout en peper.
Schenk de wijn en 100 ml water erover tot alles net onder staat. *volgens het recept gebruik je 250 ml wijn en 100 ml water, maar ik had bijna het dubbele nodig om alles onder te zetten.*
Laat de bouten afgedekt gaar worden. Laat dan met deksel op de pan afkoelen.

Bereidingswijze

Pluk het vlees van de botten en snijd het fijn. Pureer 1/3 met de keukenmachine. Bewaar 300 ml van het stoofvocht en houd -een gedeelte van- de groente (naar smaak) apart. Snijd de groenten iets fijner om later door de paté te werken.
Pluk de eendenlever in stukjes. Week 10 blaadjes gelatine in ruim koud water.
Breng het stoofvocht tegen de kook aan en voeg de eendenlever toe. Laat een minuut of 2-4 pocheren. Schep de eendenlever met een schuimspaan uit het vocht. Los de (uitgeknepen)blaadjes gelatine op in het stoofvocht. Pureer 2/3 van de lever fijn. Vermeng lever, kip en groenten. Maak het stoofvocht hoog op smaak met zout en peper. Werk 3/4 van het stoofvocht door het vleesmengsel. Schep het geheel in de met plasticfolie beklede vorm en strijk glad. Giet de vorm tot net onder de rand vol met de rest van het stoofvocht. Laat afkoelen en zet- ten minste 1 dag- afgedekt in de koelkast om op te stijven.

Serveertip

1/2 vanillestokje open snijden en merg in klein kommetje met olie schrapen.
Stokje erbij en afgedekt wegzetten. Asperges beetgaar koken, halveren en licht inkwasten met vanille-olie. In grilpan kort roosteren tot er mooie bruine streepjes op staan. Brioche in dunne plakjes snijden en roosteren. (oven 200°C) Zie foto voor opmaak.

Drink de rest van de wijn op of maak er sabayon (een nagerecht) mee.

Bron

Elle eten- aangepast



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top