1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Pastitsio

Pastitsio

Door: karin507

  • Grieks, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 27-04-2011

Ingrediënten 8 personen


500 gr penne pasta
2 eetlepels olijfolie
60 gr boter
4 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt
1 mespuntje gemalen nootmuskaat
zout en peper naar smaak
3 eieren, licht geklopt
Vleessaus
30 gr boter
1 grote ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
675 mager rundergehakt
4 eetlepels tomatenpuree
125 ml droge rode wijn
125 ml groentenbouillon
2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
zout en peper naar smaak
Witte saus
125 gr boter
70 gr witte bloem
750 ml melk
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
1 ei, licht geklopt
zout en peper naar smaak



Pastitsio is een soort Griekse lasagne, afgemaakt met een verrukkelijke witte saus. Dit recept voorziet in een grote pastitsio en is gewoonweg geweldig. Iedereen vindt dit lekker en het is de moeite van het bereiden waard.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze




Bereidingswijze
1. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

2. Een grote pan met licht gezouten water aan de kook brengen en daarin de penne in 8-10 minuten al dente koken. Afgieten en terug in de pan doen.

3. De boter tot goudbruin laten smelten en over de penne schenken. 4 eetlepels Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper toevoegen en goed omscheppen. Laten afkoelen. Ei toevoegen en weer omscheppen. Apart zetten.

4. Voor de vleessaus: in een koekenpan op een middelhoog vuur ui en knoflook zachtjes sauteren tot de ui zacht is. Het vuur hoger zetten en het vlees toevoegen. Goed roeren en bakken tot het vlees bruin begint te worden. Tomatenpuree, wijn, bouillon, peterselie, zout en peper toevoegen. Afdekken en op een lage vlam 20 minuten laten sudderen.

5. Voor de witte saus: in een sauspan de boter smelten. Bloem erdoor roeren en 2 minuten zachtjes laten koken. Alle melk erbij schenken en onder constant roeren aan de kook brengen. 1 minuut zachtjes laten koken. Nootmuskaat, zout en peper toevoegen en even laten afkoelen alvorens het geklopte ei erdoor te roeren. 125 ml van de witte saus aan de vleessaus toevoegen.

6. Om de pastitsio samen te stellen: een bakvorm van 22x33 cm invetten. 1/2 van de gekookte penne over de bodem verdelen en bedekken met een laag vleessaus. Resterende penne over het vlees verdelen, vervolgens witte saus toevoegen en de penne helemaal bedekken. Resterende kaas erover strooien.

7. 50 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het gerecht goudbruin is. 10 minuten laten staan alvorens in vierkantjes te snijden en te serveren.

Verwante categorieën

Bron

Allrecipes



Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van karin507
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top