Lauwwarme sperziebonensalade
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Sperziebonen kwamen vroeger in 1 keer in grote hoeveelheden van het land, het oogstseizoen was kort.
Misschien was het daarom wel de groente die het meest werd ingemaakt en op alle manieren: zout, zoet en gedroogd.
Sperziebonen passen bij bijna alle vleessoorten en omdat het familie van de kapucijners is, kun je sperziebonen en capucijners goed combineren.
Ingrediënten 4 recipe.people
2 sjalotjes2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel mosterd
6 eetlepels olijfolie, extra vierge
2 eetlepels fijngehakte peterselie
250 gram cherrietomaten
1 pakje fetakaas
peper en zout
500 gr sperziebonen (schoongemaakt)
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 353,73 kcal |
Koolhydraten | 10,00 g |
Eiwitten | 11,88 g |
Vetten | 27,98 g |
Benodigdheden
pan, schaal, vergietVoorbereiding
sjalotjes snipperen
cherrietomaten halveren
fetakaas in kleine brokjes snijden
Bereidingswijze
Strooi de gesnipperde sjalotten in een schaal, schenk de azijn erover en laat het 5 minuten staan om te marineren. Zo wordt de sjalotjes lekker zacht.
Klop met een vork eerst de mosterd en vervolgens de olie en peterselie door het ui/azijnmengsel. Proef en breng de dressing op smaak met peper en zout.
Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook en strooi hier de sperziebonen in. Laat deze 8 minuten beetgaar koken.
Spoel de sperziebonen af in een vergiet.
Schep de warme bonen door de dressing in een schaal.
Voeg er de cherrietomaten en fetakaas toe en laat het geheel afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.
Door de warmte kan de smaak van de dressing lekker in de bonen trekken
Bron
C1000 kookboek
Serveertip
Variaties:
Vervang peterselie door balicicum en schep 4 eetlepels ontpitte zwarte olijven door de salade.