Geitenstoof met bier en pruimedanten
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 26-03-2011
Geitenvlees is één van de lekkerste vleessoorten die er bestaan. Het lijkt op lamsvlees, maar dan (volgens geitenboer Harry van Wenum van de Groote Stroe, waar echtgenote Magda de overheerlijke "Stroese Dame"-geitenkaas maakt) met een lichte wildsmaak. In onze streken is het echter vreemd genoeg verreweg de minst bekende en zelfs de meest mis-kende vleessoort. Wie het al weet te waarderen, zal het meestal verbinden met de Arabische keuken. Begrijpelijk en terecht, maar ook in de keuken der Lage Landen verdient het een plaats. Het zal in ieder geval regelmatig bij onze voorouders op het menu gestaan hebben, want in vroeger eeuwen stond de geit bekend als de "armeluiskoe". En er is tegenwoordig voortreffelijk (biologisch) Nederlands geitenvlees.
Voor meer informatie en verkoopadressen: www.geitenvlees.com en www.degrootestroe.nl.
Dit is een eenvoudige doch voedzame stoofpot in de beste Nederlandse traditie.
Ingrediënten 4 personen
400 a 500 gram geitenstoofvlees1 grote ui of 2 kleine uien
2 tenen knoflook
2 theelepels grove mosterd
Pijpje (30 cl) "stevig" bier zoals Dortmunder bier of Bokbier
(mijn favoriet: in de herfst Alfa Bokbier, in de rest van het jaar Gulpener Dort)
8 gedroogde pruimen
Olie om te bakken (olijfolie, zonnebloemolie of koolzaadolie)
Zout
Peper
Benodigdheden
Geen bijzondere hulpmiddelen.Voorbereiding
Snijd het vlees in blokjes. Snipper de ui(en). Snijd de knoflook fijn (of druk ze door de knoflookpers). Snijd de pruimedanten in stukjes.
Bereidingswijze
Verhit een bodempje olie in een braadpan en schroei de blokjes vlees rondom dicht op vrij hoog vuur. Voeg zout toe en bak de vleesblokjes verder bruin.
Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
Fruit de uien samen met de knoflook tot de uien glazig zijn.
Doe het vlees weer erbij en voeg de mosterd en ongeveer eenderde van het pijpje bier toe (de andere tweederde mag je zelf opdrinken). Voeg ook de in stukjes gesneden pruimedanten toe.
Schep alles op redelijk hoog vuur goed door elkaar tot het bier kookt.
Draai het vuur laag en zet een sudderplaatje onder de pan.
Laat het geitenvlees ongeveer anderhalf uur stoven.
Maak het op smaak af met peper en eventueel nog wat zout.
In plaats van anderhalf uur stoven op sudderplaatje kun je deze stoofpot ook uitstekend in een slowcooker verder bereiden. Reken in dat geval zo`n 4 a 5 uur stoven.
Serveertip
Serveren met aardappelpuree en een "degelijke" (seizoens)groente. Mijn favoriete groente hierbij is rode kool met appel in de herfst/winter of bospeentjes in de zomer.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties