Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 11-03-2011
  • Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

    Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

    Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

Deze taart wordt volgens het originele recept gebakken met korstdeeg.Ik had bladerdeeg in de vriezer en heb dat gebruikt.

Om het deeg niet teveel te laten rijzen en wat krokanter te houden heb ik de taartbodem eerst voorgebakken met een steunvulling. Zie uitleg!


Steunvulling: Sommige taartbodems worden eerst gaar gebakken met een steunvulling, dit is om teveel rijzen van de bodem tegen te gaan. Bekleed de vorm met het deeg. Leg hierop een stuk bakpapier (eventueel met de vork nog flink wat gaatjes in het deeg prikken). Leg hierop wat gedroogde erwten of rijst (deze zijn meerdere keren te gebruiken, maar alleen nog maar voor dit doel). Knikkers kan ook! Bak de bodem zoals aangegeven in het recept. Verwijder na de baktijd de steunvulling en het bakpapier. Doe nu de vulling op de taartbodem en bak de taart verder af volgens het recept.

ALS JE BANG BENT DAT DE VULLING TOCH TE NAT BLIJFT KLOP DAN 2 EIEREN MEE MET DE ROOM EN MELK.
Ik vind het echt vervelend om te horen dat bij sommigen de taart te nat blijft. Bij mij was dit zeker niet het geval.
Omdat de taart zo goed gelukt was is hij op Smulweb terecht gekomen. Voor wie bang is dat de taart te nat wordt, gebruik dan de helft van de room en de eieren. Ik denk dat het ook ligt aan de soort aardappelen die je gebruikt. De ene aardappel neemt meer vocht op dan de ander. Veel succes met deze - overigens - lekkere taart !

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voldoende bladerdeegplakjes voor de vorm. (Meestal zijn 5 à 6 plakjes voldoende). Je kunt natuurlijk ook deeg voor hartige taart gebruiken!-

250 gram magere gerookte spekreepjes -

plm. 10 kleine aardappelen (vaste soort) -

2 uien -

200 ml slagroom -

100 ml melk -

2 eetlepels fijngesneden bieslook -

100 gram geraspte gruyère of pittig belegen kaas -

zout en peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Vorm van 28 cm. doorsnede -

bakpapier -

schaaf of keukenmachine -

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed de vorm met bakpapier en dan met het uitgerolde deeg. Leg hierop nog een vel bakpapier en dan een steunvulling (zie uitleg bij omschrijving!)

Bak de taart met de steunvulling onder in de oven plm. 10 minuten voor.

Schil de aardappelen en snij deze in dunne plakjes. Pel en snipper de uien.

Bereidingswijze

Bak de spekreepjes in een droge anti-aanbak koekenpan knapperig. Bak de uisnippers even mee tot glazig.

Meng aardappelen, uien en spek in een kom.

Maak op smaak met zout en peper.

Klop slagroom, melk en bieslook door elkaar. Giet dit mengsel over de vulling en bedek alles met de geraspte kaas.

Bak de taart plm. 40 minuten in het midden van de oven.

Bron

Aangepast recept uit "De taarten en salades van Sophie"

Serveertip

Lekker als hoofdgerecht met een salade. Ook lekker als buffetgerecht.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

mobiel_1356634350 avatar
mobiel_1356634350 03-03-2013

Net de quiche MET ei gemaakt en me helemaal aan het recept gehouden maar de vulling is echt nog kletsnat. Heb m er nu nog wat langer in gedaan en hoop dat t werkt. Want de quiche op zich lijkt me erg lekker!

rikie1 avatar
rikie1 15-02-2012

Heerlijk met een lekker salade erbij, komt zeker vaker op tafel.

mansterkas avatar
mansterkas 16-01-2012

Hoi Petra, hahaha net te laat dus. Jammer, want voor de rest smaakte de taart prima. Maar voor mij toch de volgende keer met eieren. Dank je wel voor je vlugge reactie(s). Hartelijke groet, Sophia

pwiggers avatar
pwiggers 16-01-2012

Zie mijn opmerking en aanvulling in het recept.

mansterkas avatar
mansterkas 16-01-2012

Ik heb net de taart gemnaakt maar de vulling is inderdaad helemaal nat gebleven. Ik heb het recept precies gevolgd. Wat raar.

birgitta3 avatar
birgitta3 16-01-2012

Leuke variatie op alle hartige taarten, nu eens geen prei en/of broccoli ;). Ik ga dit binnenkort bereiden. Dank je wel, groet, Birgitta.

marijanrunhart avatar
marijanrunhart 16-01-2012

Oke dank je wel, ga hem deze week nog maken! Groetjes Marijan

pwiggers avatar
pwiggers 16-01-2012

Nav vraag Marijan: In deze taart zitten geen eieren en de vulling is echt niet te nat. Ik heb de taart al vaker gebakken. De aardappelen nemen natuurlijk ook vocht op! Petra

alie2 avatar
alie2 16-01-2012

Heerlijk recept. groetjes Alie

marijanrunhart avatar
marijanrunhart 16-01-2012

Even een vraagje... is de vulling niet te nat? Ik begrijp dat er geen eieren in gaan en die zorgen er vaak voor dat de vulling een beetje stolt, en er in dit recept alleen maar melk en room in gaat. groetjes marijan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten