1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Taart
  5. Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.

Door: pwiggers

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 11-03-2011

Ingrediënten 6 personen


Voldoende bladerdeegplakjes voor de vorm. (Meestal zijn 5 à 6 plakjes voldoende). Je kunt natuurlijk ook deeg voor hartige taart gebruiken!-
250 gram magere gerookte spekreepjes -
plm. 10 kleine aardappelen (vaste soort) -
2 uien -
200 ml slagroom -
100 ml melk -
2 eetlepels fijngesneden bieslook -
100 gram geraspte gruyère of pittig belegen kaas -
zout en peper


Verder heb je nodig


Vorm van 28 cm. doorsnede -
bakpapier -
schaaf of keukenmachine -

Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.
Hartige taart met krieltjes, spek, uien en kaas.
Zalige hartige aardappeltaart met spek en uien

Een toppertje!

Een toppertje!

Deze taart wordt volgens het originele recept gebakken met korstdeeg.Ik had bladerdeeg in de vriezer en heb dat gebruikt.
Om het deeg niet teveel te laten rijzen en wat krokanter te houden heb ik de taartbodem eerst voorgebakken met een steunvulling. Zie uitleg!
Steunvulling: Sommige taartbodems worden eerst gaar gebakken met een steunvulling, dit is om teveel rijzen van de bodem tegen te gaan. Bekleed de vorm met het deeg. Leg hierop een stuk bakpapier (eventueel met de vork nog flink wat gaatjes in het deeg prikken). Leg hierop wat gedroogde erwten of rijst (deze zijn meerdere keren te gebruiken, maar alleen nog maar voor dit doel). Knikkers kan ook! Bak de bodem zoals aangegeven in het recept. Verwijder na de baktijd de steunvulling en het bakpapier. Doe nu de vulling op de taartbodem en bak de taart verder af volgens het recept.
ALS JE BANG BENT DAT DE VULLING TOCH TE NAT BLIJFT KLOP DAN 2 EIEREN MEE MET DE ROOM EN MELK.
Ik vind het echt vervelend om te horen dat bij sommigen de taart te nat blijft. Bij mij was dit zeker niet het geval.
Omdat de taart zo goed gelukt was is hij op Smulweb terecht gekomen. Voor wie bang is dat de taart te nat wordt, gebruik dan de helft van de room en de eieren. Ik denk dat het ook ligt aan de soort aardappelen die je gebruikt. De ene aardappel neemt meer vocht op dan de ander. Veel succes met deze - overigens - lekkere taart !

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed de vorm met bakpapier en dan met het uitgerolde deeg. Leg hierop nog een vel bakpapier en dan een steunvulling (zie uitleg bij omschrijving!)
Bak de taart met de steunvulling onder in de oven plm. 10 minuten voor.
Schil de aardappelen en snij deze in dunne plakjes. Pel en snipper de uien.

Bereidingswijze

Bak de spekreepjes in een droge anti-aanbak koekenpan knapperig. Bak de uisnippers even mee tot glazig.
Meng aardappelen, uien en spek in een kom.
Maak op smaak met zout en peper.
Klop slagroom, melk en bieslook door elkaar. Giet dit mengsel over de vulling en bedek alles met de geraspte kaas.
Bak de taart plm. 40 minuten in het midden van de oven.

Serveertip

Lekker als hoofdgerecht met een salade. Ook lekker als buffetgerecht.

Bron

Aangepast recept uit "De taarten en salades van Sophie"



Deel dit recept

Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top