1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Pizza
  6. Pizza maar dan op zijn italiaans

Pizza maar dan op zijn italiaans

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-03-2011

Ingrediënten 4 personen


Bodem:
400 g farina di grana duro (= meel van harde tarwe (durum tarwe) type 0 of 00 (dus hel fijn gemalen) en 100 g semola di grano duro, eventueel vervangen door grano duro (dus totaal 500 g grana duro)
1 pakje verse gist (Jumbo) of 1,5 zakje droge gist (10g).
Het meel en gist kan ook vervangen worden door een pakje La Tua Pizzeria: meel voor pizza en foccacia (maak klaar volgens dat recept)
330 ml water
5 g zout (mag ook 10g als je van zouter eten houdt)

Voor op de pizza:

Voor de tomaten saus:
400g gepelde tomaten or tomatenstukjes (mag ook met smaakje zoals knoflook of basilicum als je dat lekker vindt)
1 el crema di pomodori secci
Kruiden, knoflook en zout naar smaak (gebruik wienig zout, dat is gezonder en komt de smaak van de overige ingredienten ten goede)
Olijfolie (extra vergine)

1 zakje gemalen pizzakaas (Arla is het lekkerst, huismerk AH is te zout)

Verder nog:
Pizza Italiana:
Buffelmozzarella (Galbani is redelijk goedkoop en het lekkerste, neem wel de nog langst houdbare)
Smaakvolle kleine tomaatjes (bijv. AH Cherrytomaten aan de tak, maar de snoeptomaatjes, romaatjes zijn ook lekker)
Biologische rucola (de gewone is meer een sla, dit is een kruid).

Pizza Deliciosa:
(Room) brie
Gegrilde artisjokken (in het Italiaanse producten vak)
Truffelpasta (dat staat er ook)
Spekjes of pancetta (liefst blokjes, maar plakjes kan ook), eventueel (of gewoon een keer) vervangen door verse worst (bijvoorbeeld, Toscaanse worstjes, Chorizo, of echt salciccia vlees als je het kunt vinden (of het meegenomen uit Italie))
Truffelolie

Pizza classico:
Parma ham
Parmezaanse kaas (Grana Pardano of parmiggiano) in schilfers, niet geraspt
Biologische rucola

Pizza millenium:
Philadelphia
Pikante worst (bijv van de Jumbo (per twee kleine (gedroogde) worstjes)
Raddicchio Rosso (te vervangen door roodlof). Het lekkerst is de Trevsiano, maar die is alleen einde winter, vroeg voorjaar verkrijgbaar

Pizza wurstel:
Knakworst (neem goed knapperige, liefst verse (AH of slager)
Pikante worst (zie hierboven)
Verse worst, liefst grof
Dik gesneden goede ham, in stukjes (geen dikke plak)


Verder heb je nodig


Oven met minimaal 250 graden stand
Broodbakmachine
Pizza steen of bakplaat als je die hebt.
Bakpapier


Pizza`s zoals we die in de meeste pizzeria`s en supermarkten in Nederland kunnen kopen zijn vernederlands, aangepast aan de Hollandse smaak en hier makkelijk en goedkoop verkrijgbare ingrediënten.
De ingredienten in dit recept zijn niet de goedkoopste, maar veelal wel verkrijgbaar bij de grotere supermarkten (in elk geval met AH en Jumbo kom je een heel eind; als je naar de Sligro kan, nog beter).
Deze pizza`s in dit recept zijn ook duidelijk gezonder dan de hier gewoonlijk verkrijgbare.

Laat maar weten als je nog meer varianten wilt, ik heb er genoeg. Hier slechts onze 5 favorieten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereid volgens gebruiksaanwijzingen van de broodbakmachine het deeg. Na het bereiden het deeg in vieren delen, bolletjes vormen en nog even laten rusten op een met bloem bestoven oppervlak.
Verwarm ook nu al de oven voor. Het is heel belangrijk dat de oven goed warm is.

Je kunt in stadium weer even pauze nemen of alvast de overige ingrediënten klaar leggen en snijden.

Meng de ingredienten voor de saus en maak deze zo fijn als je hem hebben wil (maar niet met de staafmixer of blender, helemaal glad is niet zo mooi rustiek en lekker.
Rol, op een stuk bakpapier, een voor een iedere bol uit tot een hele dunne, liefst ronde bodem. Met dun bedoel ik, zoveel als mogelijk voordat hij scheurt, dit is dan een paar millimeter dik.
Doe dit op een stuk bakpapier. Leg het stuk bakpapier op een rooster of de pizzasteen/plaat en bak circa 5 minuten. Terwijl die erin zit, rol je de volgende bodem uit en bak deze ook 5 minuten.

Haal elke pizza na 5 minuten uit de oven en bestrijk met 1 opscheplepel (1 kwart van je sausmengsel) over het gehele oppervlak maar laat de uiterste randjes (circa 0,5 cm) vrij.
Bestrooi met een handje pizzakaas, ook weer een kwart van het zakje.
Tot hier kun jee 1 dag van te voren maken. Zorg wel dat de pizza`s niet uitdrogen voordat je ze afbakt en bak een pizza niet langer dan 3 minuten af als je ze wilt bewaren/niet gelijk opeet.

Bereidingswijze

Als je de pizza`s vooraf hebt gemaakt en ze zijn koud, warm de pizza dan in een (hete!) oven op gedurende 3 minuten.

Voor classico en Italiana gaan de rest van de ingredienten er koud op en worden dan gelijk geserveerd.

Voor de andere pizza`s de rest van de ingredienten over de pizza verdelen en nog 3 a 4 minuten bakken in de nog steeds hete oven. Het is niet de bedoeling dat er hele lagen op komen, neem als regel dat er geen dingen op elkaar mogen liggen (behalve dan op de tomatensaus en pizzakaas)

Serveertip

Sprenkel wat olijfolie (of truffelolie over de Deliciosa) over de pizza vlak voor het serveren. Op pizza Wurstel is een klein beetje pikante olie erg lekker.
Veel Italianen eten pizza met hun handen. Als je de pizza in 4-en deelt en dan dubbelklapt, gaat dit best goed.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PizzaQueen


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PizzaQueen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top