Bloemkoolsoep

  • Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Een heerlijke verse bloemkool- maaltijdsoep. Eenvoudig te maken en bourgondisch smullen.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
1 grote (!) bloemkool.
1½ liter kippenbouillon (blokje) óf groentebouillon voor vegetarisch!
125 ml slagroom.
50 gr. (room-)boter.
60 gr. bloem.
½ tl. curry.
½ tl. nootmuskaat.
250 gr. magere spekblokjes (weglaten bij vegetarisch).
200 gr. geraspte jong belegen kaas.
versgemalen zout & peper.
verse (of gedroogde) peterselie.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
staafmixer

Voorbereiding

Snij de bloemkool in kleine roosjes.
Bak de spekblokjes uit (niet bij vegetarisch).

Bereidingswijze

Kook 1½ liter water en doe er voor die hoeveelheid kippenbouillonblokjes (of groentebouillonblokjes) bij. Voeg de curry en nootmuskaat toe en kook hierin de bloemkoolroosjes gaar in ± 13 minuten.
Giet de vloeistof af in een maatbeker en laat deze afkoelen.
Pureer de bloemkool in de pan met een staafmixer.
Maak een roux op bouillonbasis: smelt de (room-)boter in een steelpan en voeg daarna de bloem toe. Blijf roeren tot de bloem gaar is (lichtgeel kleurt). Voeg daarna de afgegoten bouillon beetje bij beetje helemaal toe. Blijf roeren tot er een glad gebonden papje is ontstaan.
Voeg de roux toe aan de bloemkool, evenals de spekblokjes, de kaas en breng dit al roerend even aan de kook.
Breng het geheel op smaak met versgemalen peper en zout.
Schep de hete soep in een diep bord en bestrooi deze met iets peterselie.
Eet smakelijk.

Serveertip

Lekker met een stukje stokbrood of ciabatta om in de soep te dopen.
Variaties:
pittig: met wat fijngesneden rood pepertje.
kleur: met fijn gesneden puntpaprika blokjes.
Lekker? Bookmark het recept.
Reacties zijn erg welkom.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Frankknowledge avatar
Frankknowledge

Doorsturen

Home Recepten