Stamppotje met prei, spekjes, ei en Doesburgse mosterd

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Lekker hartig stamppotje met prei, spekjes, ei en Doesburgse mosterd.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Circa 400 gram aardappelen
4 eieren
120 tot 150 gram mager zuurkoolspek in blokjes (ongerookt)
Circa 600 gram prei
2 à 3 theelepels grove Doesburgse mosterd
½ Maggi runderbouillonblokje
Klontje boter en scheutje melk.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zie bereidingswijze.

Bereidingswijze

Schil de aardappels, snijd ze eventueel wat kleiner, spoel ze af en zet ze op met water. Doe bij de aardappelen in de pan de vier eieren, laat die in circa 6 minuten hard koken. Laat de aardappelen in circa 20 minuten gaar worden terwijl je ondertussen de spekjes en prei bereidt.
Als je zuurkoolspek aan een stuk hebt snijd deze dan in kleine blokjes. Zet een ruime hapjespan of koekenpan op het fornuis en laat die heet worden, voeg de blokjes zuurkoolspek toe, bak even aan op hoog vuur terwijl je blijft roeren en zet het fornuis dan lager.
Maak de prei schoon door de onderkant eraf te snijden, snijd de prei in de lengte door en daarna in halve ringen van circa een halve centimeter. Spoel de prei goed af in een vergiet en laat ze even uitlekken.
Snijd het halve bouillonblokje fijn.
Als het goed is zijn de eieren gaar en kunnen ze uit de pan gehaald worden. Laat de eieren even schrikken onder koud water .
Zet het fornuis hoog, doe de prei, het fijngesneden halve bouillonblokje en de Doesburgse mosterd bij de spekjes en bak dit een paar minuten mee terwijl je blijft roeren. Voeg dan een scheutje water toe en laat de prei zo in een paar minuten gaar stoven, af en toe doorroeren.
Doe de melk met de roomboter in een kom en verwarm dit in de magnetron tot de boter gesmolten is.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn, voeg de warme melk/boter en het prei/spekjesmengsel toe en roer goed door elkaar.
Verdeel de preistamppot over 2 borden.
Pel de eieren, snijd ze in plakjes met een eisnijder en verdeel ze over de 2 borden.



Serveertip

Lekker met wat extra Doesburgse mosterd of wat piccalilly voor wie van zoetzuur houdt.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Lisette1970 avatar
Lisette1970

Doorsturen

Home Recepten