Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

    Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

    Stap-voor-stap aardappel-kaassoufflé

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 g aardappels kruimig
1 bekertje slagroom (125 ml)
60 g boter + 20 g extra voor invetten
1 mespunt nootmuskaat, geraspt
4 eetlepels bloem
3 eieren, gesplitst
125 g gruyère (kaas), geraspt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
4 kleine souffléschaaltjes, aardappelstamper, keukenkwast..

Voorbereiding

Stap 1: Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, schenk de slagroom erbij, roer er 60 g boter door en stamp met een pureestamper tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat afkoelen.


Stap 2: Smelt de resterende 20 g boter in een steelpan en vet de ramekins met het bakkwastje hiermee dik in. Kwast de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif ze met bloem en tik de overtollige bloem eruit.


Stap 3: Klop, als de puree is afgekoeld, 3 eiwitten met een mespunt zout zo stijf mogelijk. Gebruik hiervoor een klopper of een mixer. Zorg dat je kom droog, schoon en vetvrij is

Bereidingswijze

Stap 4: Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de gruyère en 2 eidooiers door de aardappelpuree. Roer een flinke schep van het eiwit erdoor om de puree wat losser te maken. Spatel voorzichtig de rest van het eiwit door de puree. Roer niet, want dan roer je alle lucht weer uit het eiwit.


Stap 5: Vul met een spatel de ramekins met het aardappelmengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met je duim langs de rand van de ramekin en haal een randje van cm van het aardappelmengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Zet de ramekins in het midden van de hete oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in.

Bron

ah

Serveertip

U kunt het aardappelmengsel voor de soufflés een paar uur van tevoren maken, zodat je het `s avonds alleen maar in de oven hoeft te zetten. Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Serveer direct


Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

planco avatar
planco

Doorsturen

Home Recepten