Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Pittige kipsaté

Pittige kipsaté

Door: Lisette1970

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 29-01-2011

Ingrediënten 8 personen


1 flinke ui
3 theelepels geperste knoflook uit een potje
3 theelepels verse gember uit een tube (of zelf een stukje heel fijn raspen)
3 theelepels sambal oelek
½ theelepel witte peper
3 theelepels suikerstroop
6 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels citroensap
2 theelepels trassi pasta
1 Maggi runderbouillonblokje
1 kilo kipfilet


Verder heb je nodig


Oven met gril.


Lekkere pittig en beetje zoete kipsaté.

Met 1 kilo kipfilet kun je circa 32-35 stokjes (4 per persoon bij 8 personen) maken. Als bijgerecht bij nasi goreng bijvoorbeeld is dat voldoende.

Als hoofdgerecht met stokbrood, lontong, gebakken uitjes, atjar tjampoer e.d. zou ik er zo`n 8 tot 10 per persoon serveren. De hoeveelheid stokjes is uiteraard afhankelijk van hoe groot je de blokjes kip maakt. Ik vind ze zelf het lekkerst als ze niet al te groot zijn. Die grote brokken vlees is typisch Nederlands. In Indonesië zijn de stukjes vlees kleiner en bestaat een standaard portie uit 10 stokjes (de eerste keer dat we daar een portie saté hadden besteld keken we even raar op).

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zie bereidingswijze.

Bereidingswijze

Maak de ui schoon, snipper ze heel fijn en doe ze in een grote schaal.
Voeg de knoflook, gember, sambal oelek, witte peper, suikerstroop, de ketjap manis en het citroensap toe.
Verkruimel het Maggi runderbouillonblokje in een klein magnetronschaaltje, doe er de trassi pasta bij en een half kopje water, roer even door en zet circa 1 minuut in de oven op hoog vermogen. Houd je adem in als je het schaaltje uit de oven haalt want het stinkt behoorlijk. Roer nog even door en doe het dan in de schaal bij de marinade.
Knip de kipfilet in blokjes van circa 1,5 centimeter groot. Ik gebruik daarvoor een keukenschaar van Tupperware. Let op dat je alle zeentjes verwijdert want die zijn niet lekker om in te bijten.
Doe de kipfilet blokjes in de marinade en roer ze goed door.
Zet de kipfilet minimaal 3 uur weg in de koelkast, zelf maak ik ze de avond van te voren zodat de marinade goed kan intrekken.
Leg de satéstokjes een uur van te voren in een schaal water.
Rijg 3 stukjes kipfilet op een stokje, ga daarmee door tot ze op zijn.
Doe aluminiumfolie op de bakplaat en schuif die helemaal onderin de oven. Doe aluminiumfolie op het ovenrooster, vet deze in met een beetje olie en leg hier de kipsaté op.
Verwarm gril voor op 200 graden en schuif het rooster met de saté de oven in, circa 10 centimeter onder de gril.
Gril de satés circa 10 minuten (let goed op dat ze niet verbranden, tijd is verschillend per oven/gril). Als ze mooi bruin zijn dan haal je het rooster uit de oven, draai je de satés om en gril je ze nog een minuut of 5 tot ze ook aan die kant mooi bruin zijn.

Serveertip

Serveer met zelfgemaakte pindasaus volgens mijn recept hier op Smulweb. Lekker bij nasi goreng met zoetzure komkommersalade.

Zie omschrijving hierboven voor nog een serveer mogelijkheid.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Lisette1970
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top