Bayerisches Kraut of wittekool zoetzuur met spekjes
- Duits, Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 04-01-2011
Deze heerlijke zoetzure witte kool maakte mijn moeder vroeger vaak. Het gerecht kwam ik een tijdje terug weer tegen in een Duits tijdschrift. Ik heb het recept wat aangepast omdat ik het originele recept erg vet vond. Toch smaakte het weer zoals vroeger: heel erg lekker. Ga ik nu zeker vaker maken.
Ingrediënten 4 personen
750 gram witte kool -1 grote ui -
2 teentjes knoflook -
150 gram mager rookspek in reepjes -
2 eetlepels zonnebloemolie -
1 vleesbouillontablet (verkruimeld) -
2 theelepels karwijzaad (kan eventueel ook zonder!) -
peper, zout naar smaak
2 eetlepels witte natuurazijn
1 flinke eetlepel suiker
Bereidingswijze
Was de kool en snij deze in smalle reepjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze mee tot glazig.
Doe de witte kool erbij. Bak even mee onder voortdurend roeren.
Voeg de azijn en de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg hierna 1 dl water en de verkruimelde bouillontablet toe. Weer goed doorroeren. Breng aan de kook. Laat de kool op een lage warmtebron, zonder deksel, in plm. 15 - 20 minuten gaar worden. Af en toe roeren.
De kool moet nog beetgaar blijven.
Je kunt de kool eventueel binden met wat maizena als er nog vocht over is.
Ik laat de kool dan meestal uitlekken in een vergiet.
Bron
Aangepast recept uit Duits tijdschrift
Serveertip
Lekker met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld een karbonade of confit de canard. Smaakt er verrukkelijk bij.
Laatste reacties
Dat is heel erg leuk om te horen Hennie. Zo zie je maar. Groetjes, Petra
Ik ben anders niet zo'n liefhebber van witte kool maar dit komt vaker op tafel. gr Hennie
Dom, dom van mij. Natuurlijk moet hier azijn en suiker in. Vergeten in het recept op te nemen. Bedankt Cecile en Deon.
goede vraag Cecile, ik denk dat de zuur van de kool komt en de zoete van de ui? Petra mag het zeggen? Who knows?
Ben benieuwd waar dat zoetzure vanaf komt Petra? Ik zie geen azijn of suiker? Lieve groet Cecile
Ik bent jaloers op jullie twee..
Dit hebben wij vorige week bij jullie gegeten en het was een topper! Bedankt voor dit heerlijke recept en ik ga het maken met Confit de Canard wat jij ook maakte vorige week want dat smaakte super! [br] Ik ben gek op karwijzaad. Zal heerlijk smaken met aardappelpuree zoals jij ze maakte. ;) Groetjes, Louise