Bayerisches Kraut of wittekool zoetzuur met spekjes

  • Duits, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-01-2011
  • Bayerisches Kraut of wittekool zoetzuur met spekjes

    Bayerisches Kraut of wittekool zoetzuur met spekjes

    Bayerisches Kraut of wittekool zoetzuur met spekjes

Deze heerlijke zoetzure witte kool maakte mijn moeder vroeger vaak. Het gerecht kwam ik een tijdje terug weer tegen in een Duits tijdschrift. Ik heb het recept wat aangepast omdat ik het originele recept erg vet vond. Toch smaakte het weer zoals vroeger: heel erg lekker. Ga ik nu zeker vaker maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram witte kool -
1 grote ui -
2 teentjes knoflook -
150 gram mager rookspek in reepjes -
2 eetlepels zonnebloemolie -
1 vleesbouillontablet (verkruimeld) -
2 theelepels karwijzaad (kan eventueel ook zonder!) -
peper, zout naar smaak
2 eetlepels witte natuurazijn
1 flinke eetlepel suiker
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Was de kool en snij deze in smalle reepjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze mee tot glazig.
Doe de witte kool erbij. Bak even mee onder voortdurend roeren.
Voeg de azijn en de suiker toe en roer alles goed door elkaar.
Voeg hierna 1 dl water en de verkruimelde bouillontablet toe. Weer goed doorroeren. Breng aan de kook. Laat de kool op een lage warmtebron, zonder deksel, in plm. 15 - 20 minuten gaar worden. Af en toe roeren.
De kool moet nog beetgaar blijven.
Je kunt de kool eventueel binden met wat maizena als er nog vocht over is.
Ik laat de kool dan meestal uitlekken in een vergiet.

Bron

Aangepast recept uit Duits tijdschrift

Serveertip

Lekker met gekookte aardappelen en bijvoorbeeld een karbonade of confit de canard. Smaakt er verrukkelijk bij.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 20-11-2020

Dat is heel erg leuk om te horen Hennie. Zo zie je maar. Groetjes, Petra

HennieRD60 avatar
HennieRD60 18-11-2020

Ik ben anders niet zo'n liefhebber van witte kool maar dit komt vaker op tafel. gr Hennie

pwiggers avatar
pwiggers 24-04-2015

Dom, dom van mij. Natuurlijk moet hier azijn en suiker in. Vergeten in het recept op te nemen. Bedankt Cecile en Deon.

deonart avatar
deonart 24-04-2015

goede vraag Cecile, ik denk dat de zuur van de kool komt en de zoete van de ui? Petra mag het zeggen? Who knows?

Cecileg avatar
Cecileg 24-04-2015

Ben benieuwd waar dat zoetzure vanaf komt Petra? Ik zie geen azijn of suiker? Lieve groet Cecile

deonart avatar
deonart 24-04-2015

Ik bent jaloers op jullie twee..

alidada avatar
alidada 24-04-2015

Dit hebben wij vorige week bij jullie gegeten en het was een topper! Bedankt voor dit heerlijke recept en ik ga het maken met Confit de Canard wat jij ook maakte vorige week want dat smaakte super! [br] Ik ben gek op karwijzaad. Zal heerlijk smaken met aardappelpuree zoals jij ze maakte. ;) Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten