Chinese nieuwjaars kippensoep met chili dipsaus
- Chinees, Tussengerecht
- 60-120 min.
Eerst word de kip in zijn geheel gekookt in een bouillon en dan uitgehaald en apart met een dipsaus bij de bouillon soep gegeten. Een heel apart en overheerlijke combinatie.
Nog een leuke gegeven over Chinese kooktechniek. De gekookte kip word in stukken gehakt, maar wij zouden dan de grote botten erna eruit halen en de borst van de karkas halen maar Chinese hak het gehele kip in stukken en dan eet jij zo een stuk kipfilet en moet jij door de botten worstelen. En wij hebben dan al lang gezegd dat zo een bot kaal geplukt is, maar Chinese eet zo een bot kaal dat er echt geen stukje vlees aan zit.
新年雞浸智利
Ingrediënten 4 recipe.people
VOOR SOEP1 hele kip met nekje, maagje, hart en lever
4 cm gemberwortel, geschild en in lengte gehalveerd
1 e droge sherry
een hand vol gedroogde lelie bloemen, 1/2 uur in warm water geweekt en harde voet-steeltjes verwijderd
3 e Chinese rijst mihoen
kleine mespunt ve-tsin
1 lente-ui in ringetjes
VOOR DIPSAUS
2 e olie
2 teentjes knoflook, fijn
4 cm gemberwortel in sliertjes gesneden
1-2 Sichuan pepers met zaden, fijn
1 lente-ui in dunne ringen
2 e Chinese sojasaus
3/4 t sesamolie
Bereidingswijze
VOOR SOEP
1. Bestrooi kip aan binnenkant met zout en doen gemberwortel in binnenkant van kip.
2. Kook kip op heel zacht voor voor zo een uur met orgaan vlees, water, leliebloemen en sherry, gebruik net zoveel water zodat kip voor 3/4 onder staan.
3. Haal kip en orgaan vlees uit pan en snijd orgaanvlees en gember fijn en doen terug in de pan.
4. Laat de kip goed uitlekken.
5. Doen rijst mihoen bij soep en ve-tsin en laat goed warm worden.
6. Meng lente-ui erdoor en serveer warm.
VOOR KIP EN DIPSAUS
1. Roerbak de knoflook, gember, pepers en lente-ui in olie tot zacht.
2. Voeg sojasaus en sesamolie toe en roerbak voor nog 1 min.
3. Laat geheel afkoelen.
4. Snijd kip in hapklare stukken en verdeel over serveer schaal.
5. Serveer dipsaus naast kip.
Bron
Qin uit Li tang / China
Serveertip
Eet kip warm of koud.