Focaccia met zeezout en rozemarijn – laat je meeslepen

  • Italiaans,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 18-12-2010
  • Focaccia met zeezout en rozemarijn – laat je meeslepen

    Focaccia met zeezout en rozemarijn – laat je meeslepen

    Focaccia met zeezout en rozemarijn – laat je meeslepen

Dit is het lekkerste recept voor Focaccia dat ik ken. Lok iedereen in huis naar je oven, terwijl je dit platte Italiaanse brood aan het bakken bent. Niets is meer uitnodigend dan de lichte geur van versgebakken brood met een zoet vleugje rozemarijn. Deze versie is gemakkelijk te maken. Het resultaat is verrukkelijk met wat anti-pasti en hemels als bijgerecht bij al je mediterrane kunststukjes. Mijn man is er dol op. Bij ieder etentje dat ik plan, stelt hij voor dat ik Foccacia maak. Ongeacht de aard van het menu: Frans, Italiaans, Nederlands, Indonesisch, etc. ;-)

Variatie
Bestrooi met ui en/of gekneusde knoflook. Experimenteer met verschillende kruiden. In plaats van verse rozemarijn kun je ook gedroogde gebruiken.

Bewaren
Helemaal laten afkoelen! Eerste dag: gewikkeld in een theedoek in de kast. Daarna in een plastic zak.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
350 gr. bloem
1 tl. kristalsuiker
½ tl. keukenzout
1 tl. gedroogde gist (uit zakje)
210 ml. lauw water
1 el. grof zeezout
olijfolie
peper
Paar takjes rozemarijn
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pizza-baklik of bakplaat
2 mengkommen
Mixer met deeghaken (optioneel)
Plastic folie (en/of theedoek)
Kwastje om bakblik mee in te vetten
Vijzel of andere manier om rozemarijn te kneuzen
Keukenwekker

Voorbereiding

1. Zet de ingrediënten en materialen klaar.
2. Haal rozemarijn van takjes. Je moet ongeveer 1 el. overhouden.
3. Vet het bakblik licht in met olijfolie.
4. Bestuif een gedeelte van je werkblad licht met bloem.

Bereidingswijze

Deeg maken
1. Doe de bloem in een kom.
2. Strooi suiker aan de ene kant en het keukenzout aan de andere kant.
3. Maak een kuiltje in het midden. Strooi hierin de gist.
4. Voeg 1 el. olijfolie en het lauwe water toe.
5. Meng het geheel met de mixer (of met de hand) tot een samenhangende massa die van de kant loslaat.
6. Neem het deeg uit de kom en kneed het met de hand op het licht bestoven werkblad. Blijf kneden tot het deeg elastisch is. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten.

Laten rijzen 1
1. Bestuif het werkblad opnieuw licht met bloem.
2. Neem het deeg uit de kom en leg op het werkblad. Druk de lucht er uit.
3. Maak een bal van het deeg en rol deze uit tot een cirkel die net zo groot is als het bakblik.
4. Leg het deeg in het bakblik.
5. Vet een stuk plastic folie in met olijfolie. Dek hiermee het deeg in het bakblik af. Ingevette kant naar onderen!
6. Laat 25 minuten rijzen op een warme plek.

Laten rijzen 2
1. Verwarm de oven voor op 200C.
2. Verwijder het plastic folie maar gooi het niet weg.
3. Druk met de vingertoppen diepe kuilen in het oppervlak: ca 2 cm afstand.
4. Bedek het deeg opnieuw met het plastic folie. Ingevette kant naar onderen!
5. Zet het deeg op een warme plaats. Laat in 10 – 15 minuten tot bijna dubbele omvang rijzen.

Bakken
1. Kneus de rozemarijn licht in de vijzel.
2. Verwijder plastic folie.
3. Besprenkel het deeg met olijfolie (2 el.). Bestrooi met rozemarijn en grof zeezout.
4. Zet in de oven en bak in 20 -25 minuten goudbruin.

Opdienen
1. Laat Focaccia afkoelen op een rooster: eerst 15 minuten in het blik. Haal daarna uit het blik.
2. Snijdt of breek in stukken.

Eet smakelijk!

Bron

www.roependewolf.nl/focaccia-zeezout-rozemarijn

Serveertip

Hoe verser hoe beter! Zowel koud als warm erg lekker.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

chantoise avatar
chantoise 09-06-2020

Heerlijke foccacia. In onze oven helaas iets te hard geworden bij de ingestelde tijd en temperatuur. Ik vind het het lekkerst als het nog een beetje zacht is en niet te knapperig. Dus daar ga ik nog mee experimenteren

Alice87 avatar
Alice87 06-10-2013

Eenvoudig en voor herhaling vatbaar!

kaMANUka avatar
kaMANUka 18-03-2013

Superlekker, en snel gemaakt. Bedankt !

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten