1. Home
  2. Recepten
  3. Cake
  4. Olijfolie cake (lactosevrij)

Olijfolie cake (lactosevrij)

Door: AlbertinaT

  •  , Banket
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 29-11-2010

Ingrediënten 1 personen


250g suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
3 eieren
200 g (dus niet ml!!!) olijfolie, ook voor invetten van de cakevorm
75 g water
250 g cakemeel
Evt. paneermeel voor bestrooien van de cakevorm
scheut citroenbrandewijn (ongeveer een borrelglaasje)


Verder heb je nodig


Mixer
Weegschaal
Oven
Cakevorm van 30 cm


Deze cake is lactosevrij, rijk aan goede vetten en is overheerlijk!
Het verschil met een traditioneel cakerecept: olijfolie in plaats van boter of margarine, een beetje water, een langere baktijd en een luchtiger eindresultaat.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen zoals je gewend bent. Ik bak mijn cakes altijd op 160 graden, heteluchtoven.

Terwijl de oven voorverwarmt:
Suiker, vanillesuiker, zout en eieren luchtig kloppen.
Intussen de olijfolie afwegen in een kom of iets dergelijks.
De cakevorm invetten met een beetje van de afgewogen olijfolie en evt. bestrooien met paneermeel.
Water afwegen in een bekertje en toevoegen aan de olijfolie (de olie gaat drijven en komt zo beter uit de kom).
Water en olie toevoegen aan het ei-suiker mengsel in de beslagkom en er doorheen mengen.
Cakemeel toevoegen aan het beslag en luchtig kloppen.
Tot slot een scheut citroenbrandewijn toevoegen voor een lekkere citroensmaak en het beslag in de cakevorm gieten.
De cake ongeveer 10 minuten langer bakken dan je gewend bent. Ik bak boter/margarine cakes 55 minuten en olijfolie cakes 1 uur en 5 minuten.

Eet smakelijk!



Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van AlbertinaT
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top