1. Home
  2. Recepten
  3. Prinsessentaart

Prinsessentaart

Door: MaggieSimpson

  •  , Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 24-11-2010

Ingrediënten 8 personen


Voor de bodem:
90 g bloem
30 g maizena
zout
6 eieren (op kamertemperatuur) (M)
150 g fijne suiker

1/2 eetlepel boter of margarine om in te vetten
1/2 eetlepel bloem om te bestuiven

Voor de boltaart:
Bodem in dunne (+- 1 cm) plakken gesneden
500ml slagroom
? eetlepels suiker (voor in de slagroom)
1 zakje banketbakkersroom (dr oetker, gewoon te krijgen bij supermarkt)
2 zakjes slagroomversteviger
Iets extra`s zoals framboosjes of chocolade snippers (Geen jam en niet te veel vruchtjes omdat het anders te nat word en door de marsepein naar buiten komt. Ik heb zelf 2 eetlepels chocolade snippers erin gedaan omdat de taart al onwijs zoet is en ik het niet durfde te riskeren om vochtige dingen erin te doen. Het werd ook niet gemist bij het opeten.)

Voor de versiering:
500gr marsepein in gewenste kleur(en) (te bestellen bij de bakker. Ik betaalde daar 3 euro voor)
Poedersuiker
Water
Wat overgebleven slagroom

Verder je fantasie gebruiken aan kraaltjes, vormpjes e.d.. Ze hebben een hoop leuke versiersels van lilifee (glitterpennen, hartjes..) bij de AH en Jumbo.


Verder heb je nodig


Voor de Bodem:
Mixer
Springvorm (28cm)
Grote zeef
Beslagkom

Voor de boltaart:
Ronde kom (hoeft niet hittebestendig)
(vershoud)folie
Mixer
2 beslagkommen

Voor de versiering:
Deegroller
Scherp mesje
Beenloze barbie (of de kom moet hoog genoeg zijn, dan kan ze haar benen houden)
(ze heeft wel haar heup nodig)
Eventueel uitsteekvormpjes

plaklaagje

laagje slagroom waar de marsepein op plakt

laagje slagroom waar de marsepein op plakt
marsepein eroverheen
marsepein eroverheen
Prinsessentaart
Prinsessentaart
Prinsessentaart
Prinsessentaart
Bodem

Bodem in repen snijden en kom beleggen.

Bodem in repen snijden en kom beleggen.
1ste laag

1ste laag zit erin en daar kan slagroom op.

1ste laag zit erin en daar kan slagroom op.
klaar voor de 2de laag

Over de slagroom en chocolade snippers kan de 2de laag.

Over de slagroom en chocolade snippers kan de 2de laag.
Laag room
Laag room
Vol

De kom is vol en kan worden aangedrukt en opstijven in de koelkast.

De kom is vol en kan worden aangedrukt en opstijven in de koelkast.

Prinsessentaart; leuk voor de verjaardag en/of kinderfeestje van meisjes. Met marsepein.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Boodschappen doen en een dag van te voren marsepein bestellen bij de bakker. Het is aan te raden de bodem een avond van te voren te maken. Bereidingstijd voor de bodem is ongeveer 30 min. exclusief bak en afkoel-tijd.
Bereidingstijd voor de rest van de taart is ongeveer 3 uur afhankelijk van je eigen versier-snelheid

Bereidingswijze

Voor de bodem:
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3. Springvorm invetten en bestuiven met bloem. In kom bloem, maïzena en snufje zout mengen. Beslagkom met eieren en suiker in bak met lauwwarm water zetten en eieren met mixer (op middelste stand) in ca. 10 minuten dik en schuimig kloppen. Bloemmengsel in gedeelten boven eiermengsel zeven en voorzichtig erdoor spatelen. Beslag in springvorm scheppen. In midden van oven beslag in ca. 50 minuten goudbruin en gaar bakken. Oven uitschakelen en taart nog ca. 10 minuten in uitgeschakelde oven laten staan. (Echt niks minder mijn eerste taart zat er 10 minuten korter in omdat dat in mijn recept stond.. en deze was nog klef en smaakte naar rauw ei)
Taart uit oven nemen en op taartrooster laten afkoelen. Rand van springvorm verwijderen en taart verder laten afkoelen.

Voor de boltaart:
Klop de slagroom met de 2 zakjes versteviger en de suiker stevig.
Maak de banketbakkersroom volgens de instructies op het zakje.
Snipper de chocolade (scherp mes en plank).
Bekleed de kom met folie.
Leg 1 laag van de plakken cake in de gehele bodem van de kom en smeer deze in met slagroom.
Leg de 2de laag er op en besmeer deze met banketbakkersroom en besprenkel met chocolade snippers.
3de laag weer slagroom en zo verder.
Wees wel zuinig met de plakken want het was net genoeg bij mij. Maar dat ligt natuurlijk aan de grootte van de kom.
De cake moet ietsje uitsteken. (1/2 cm is al voldoende)
Maak het dicht met de laatste plakken. Bewaar nog een beetje slagroom voor de volgende stap.
Leg een plat bord (of de onderkant van de springvorm) op de kom en leg er iets zwaars op zodat de boltaart in de kom word gedrukt.
Zet hem in de koelkast.

Voor de versiering:
Laat de boltaart nog even rusten in de koelkast terwijl je de marsepein uitrolt.
Bestuif hiervoor het aanrecht met flink wat poedersuiker.
Draai tussen het rollen af en toe de plak marsepein om en strooi nieuw poedersuiker eronder.
Maak een grote plak.

Haal de boltaart uit de koelkast en draai hem om op een schaal/bord waar je hem uiteindelijk op wilt hebben. Haal de folie er nog af als het niet in de kom is blijven zitten.
Meet eventueel nog met een meetlint de kom om te kijken of de plak marsepein groot genoeg is.
Smeer een dun laagje slagroom over de boltaart. Hier moet de marsepein straks op blijven plakken.
Nu het moeilijkste!
Voel met je handen onder de plak marsepein of het los is van het aanrecht en til het op. (gebruik heel je armen voor meer ondersteuning van de plak)
Leg het in 1x goed op de boltaart. Het kan hierna niet meer schuiven.
Het is niet erg als er nog wat poedersuiker op zit. Dit zie je niet meer als je het nat maakt voor de versiering.
Je kunt nu de marsepein strak om de bol heen wrijven of de plooien laten zitten voor een mooi effect van de jurk.
Snijd nu met een scherp mesje de marsepein aan de onderkant af. Niet te kort want het valt nog iets naar binnen. Het is lastig om een te kort gesneden rand te repareren.

Maak een opening in de marsepein en in de taart voor de Barbie in de vorm van een grote + en buig het marsepein naar buiten. Nu kan de Barbie er in.
Rol nu nog een reep marsepein uit die je om de middel van de Barbie kan doen.
Maak de Barbie eerst een beetje vochtig zodat de marsepein blijft plakken.
(misschien is het handiger om de Barbie een truitje te geven voordat ze in de taart gaat bedenk ik me nu. Ik had dat niet gedaan en het was wel een lastig werkje omdat je niet te hard wilt duwen in de taart.)
Maak haar middel netjes met een strook marsepein.

Verder mag je je helemaal uitleven in de versiering. Maak het marsepein nat met water als je er iets op wilt plakken. Je kunt het ook wat nat maken als je poedersuiker weg wilt werken.
Gebruik ook google afbeeldingen (zoeken op `prinsessentaart`) voor leuke ideeën.

Bron

Her en der



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van MaggieSimpson
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top