1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Banketletter zoet

Banketletter zoet

Door: marjaerich

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 21-11-2010

Ingrediënten


450 gram diepvries bladerdeeg
500 gram amandelspijs
1 losgeklopt ei
1 theel. Citroenrasp, dr Oetker, of zelf gemaakt
bloem

maken van amandelspijs:
250 gr. gepelde amandelen
250 gr. suiker
1½ ei
½ theel. citroenrasp
citroensap


Verder heb je nodig


Kom
Bakblik
sateprikker
Staafmixer

Banketletter zoet
Banketletter  zoet

De Banketstaaf is een typisch recept voor Sinterklaas en Kerst. Dit zijn natuurlijk ideale momenten om zelf een banketstaaf of -letter te maken. En het maken van de banketstaaf is helemaal niet zo ingewikkeld.
Het amandelspijs dat je eventueel ook zelf maakt, moet wel enkele weken rijpen. Begin dus op tijd..!
Amandelspijs, is de basis voor de vulling van banket, gevulde koeken of gevulde speculaas. Amandelspijs blijft trouwens in de koelkast weken goed, dus als je te veel maakt is dit niet erg.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Amandelspijs:
1. Als de amandelen nog niet gepeld zijn, week je ze los in kokend water.
2 Spoel ze vervolgens af, zodat de velletjes gemakkelijk loslaten.
3 Laat de amandelen voor gebruik drogen.
4 Maal de amandelen met een kaas- of amandelmolentje fijn.
5 Doe het citroensap, de suiker, het losgeklopte ei en de citroenrasp erbij.
6 Meng het goed door elkaar. Is het nog te grof van structuur. maal het fijner met de staafmixer.
7 Dek het af met vershoufolie en laat dit enkele weken rijpen in de koelkast.
Banketletter
Ontdooi de bladerdeeg. Leg de deegplakjes op een met bloem bestoven aanrecht opelkaar.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 (draai de plak regelmatig om en strooi bloem op het aanrecht om plakken te voorkomen. centimeter is bereikt.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
Meng de amandelspijs met de citroen rasp en het ei.
Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
Het deeg strak rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vast plakken.

Bereidingswijze

Met de deegnaad naar beneden en een 1/2 cm van het bakblik leggen en de letter S vormen.
Bestrijk de letter met ei
en laat de letter 15 minuten rusten.Bestrijk de letter nogmaals met ei.
Prik ca. 8 gaatjes met een sate prikker in de bovenkant.
Bak de letter in het midden van de oven op 200 graden in ca. 25 a 30 minuten gaar en goudbruin.

Serveertip

Bestrijk de warme banket letter met abrikozen jam en druk er oranje snippers en vruchtjes in

Bron

Internet/ marja



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marjaerich
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top