Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 18-11-2010
  • Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

  • Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

  • Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

    Mijn favoriete boeuf bourguignon ( rundvlees in rode wijn )

Dit is echt mijn favoriete boeuf bourguignon. Het is al weer heel wat jaren geleden dat we dit vleesgerecht regelmatig aten. Afgelopen weekend weer - met smaak - gegeten. Het was heerlijk met een aardappeltaartje, sperziebonen gerold in spek en heerlijke eigengemaakte appelmoes. Smullen!
Nu de Franse keuken op de Werelderfgoedlijst van Unesco is gekomen (zie bijgevoegde tekst van Internet) wordt het tijd om weer eens wat vaker dit gerechten op tafel te zetten.
Franse keuken.
Deskundigen van Unesco besloten dat de Franse traditionele gastronomische maaltijd met de bijbehorende ceremonie eromheen voldoet aan alle voorwaarden om op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed te worden opgenomen. Het is de eerste keer dat een gastronomisch gebeuren wordt erkend als cultureel erfgoed.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilogram riblappen, niet al te mager -
10 sjalotjes -
3 teentjes knoflook -
150 gram magere gerookte spekreepjes -
2 eetlepels zonnebloemolie -
1 flinke eetlepel gezeefde bloem -
1 fles stevige rode wijn (750 ml) -
3 takjes verse tijm -
5 takjes verse peterselie -
2 laurierblaadjes -
peper, zout -
250 gram champignons (niet echt noodzakelijk)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 871,20 kcal
Koolhydraten 27,29 g
Eiwitten 61,88 g
Vetten 40,55 g
Benodigdheden
stoofpan

Voorbereiding

Kook de wijn op laag vuur plm. 10 minuten in een kleine pan. Het gerecht krijgt dan een zachtere smaak.
Snij het vlees in grove stukken (zie foto).
Pel de sjalotjes en snij de grotere exemplaren door midden. Pel en snipper de knoflook.
Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin en knapperig. Voeg de sjalotjes en de knoflook hieraan toe. Bak alles nog plm. 5 minuten onder voortdurend omscheppen.
Haal de spek en de uien uit de pan.
Doe de rest van de olie in de pan en bak steeds een 1/3 deel van het vlees rondom bruin. Voeg het gebakken vlees bij de spek en uien.
Bind eventueel de tijm, peterselie en laurierblad met een touwtje of garen aan elkaar. Je kunt de kruiden er voor het opdienen dan zo uitvissen.

Bereidingswijze

Doe - als al het vlees bruin is - alles weer in de pan. Bestrooi met peper, zout en bloem. Goed omscheppen.
Giet nu de wijn scheutje voor scheutje bij het vlees. Steeds goed roeren. Voeg de tijm, peterselie en laurier toe. Laat het vlees in ongeveer 1 1/2 - 2 uur zachtjes gaar stoven.
Proef het vlees en maak eventueel nog op smaak met peper en zout.

Serveertip

Vaak worden aan het einde nan de kooktijd nog gebakken champignons toegevoegd aan de boeuf bourguignon. Heerlijk met een aardappeltaartje, aardappelpuree, rolletjes sperziebonen in spek, spruijtjes, Vlaamse witlof en ga zo maar door!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 25-11-2010

Petra; dit recept heb ik meegenomen omdat ik het een goed recept vind. Van tijd tot tijd maak ik weleens Boeuf Bourguignon en dan zoek ik me rot naar een goed recept, nu hoef ik maar in mijn favoriete recepten te kijken. Bedankt, groetjes, Margrit

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten