1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Romige stamppot groene kool met champignons en spekjes

Romige stamppot groene kool met champignons en spekjes

Door: pwiggers

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 18-11-2010

Ingrediënten 4 personen


1 kleine groene kool (plm. 750 gram) -
750 gram kruimig kokende aardappelen -
100 gram magere spekreepjes -
150 gram champignons -
2 middelgrote uien -
1 teentje knoflook -
2 eetlepels boter of olie -
1 kippenbouillontablet -
peper, zout, nootmuskaat -
mespunt kerriepoeder -
mespunt paprikapoeder -
1 dl slagroom -
1 afgestreken eetlepel mosterd


Verder heb je nodig


Aardappelstamper

zo snij je de groene kool
zo snij je de groene kool
champignons met mosterd-room
champignons met mosterd-room
Romige groenekool-stamppot met champignons. Heerli
Romige groenekool-stamppot met champignons. Heerli

Zalige romige stamppot van beetgare groene kool met ui, knoflook, spekjes en knapperige champignons. Op smaak gemaakt met wat room en een lepeltje mosterd. We hebben hiervan gesmuld!
Hier in Duitsland wordt groene kool erg veel gegeten. De naam voor groene kool is Wirsing, niet te verwarren met Grünkohl, want dat is onze boerenkool.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil en was de aardappelen en snij ze in vieren. Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool.
Snij de kool in vieren, verwijder de stronk.
Snij de kool in smalle repen. Was de kool en laat goed uitlekken.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes.
Los het bouillonblokje op in 1/4 liter water.
Klop de mosterd door de slagroom.1. Kook de aardappels gaar in water met zout.
2. Verhit 1 eetlepel olie of boter in een grote pan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin en knapperig. Voeg de uien en de knoflook hieraan toe en laat een paar minuten meebakken.
Voeg de gesneden kool hieraan toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat de kool niet langer dan 10 minuten koken. Laat de kool uitlekken in een vergiet.
3. Bak ondertussen de champignons knapperig en bruin in de rest van de olie of boter. Kruid de champignons met peper, zout, kerriepoeder en paprikapoeder. Giet de mosterdroom bij de champignons en laat een klein beetje inkoken.
4.Giet de gare aardappelen af. Laat ze even goed droog stomen en stamp de aardappelen fijn.
5. Roer de kool en het grootste deel van de champignons door de aardappelen. Is de stamppot iets te droog voeg er dan een scheutje melk aan toe.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Garneer de stamppot met de rest van de champignons.
Lekker met rookworst of een saucijsje.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top