Groenlof met kaas en spek
- Nederlands, Bijgerecht
- 20-30 min.
Groenlof (of suikerbrood) is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. De officiele naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt.
Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren.
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kg groenlof; 100 g spekreepjes / blokjes; 2 el geraspte kaas; scheut citroensap; wat boterVoedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 127,71 kcal |
Koolhydraten | 0,64 g |
Eiwitten | 5,48 g |
Vetten | 11,38 g |
Voorbereiding
Verwijder de buitenste bladeren. Was de groente en snij in reepjes.
Bereidingswijze
Breng een pan water aan de kook. Voeg een scheut citroensap toe. Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water. Giet af en laat uitlekken. Bak de spek in een hapjespan. Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe. Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan. Af en toe omroeren.
Verwarm de oven op 175 C.
Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas. Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.
Bron
Proef.nu
Serveertip
Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal.
Ipv spek kun je ook hamblokjes gebruiken.